Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Jest niesamowicie zdrowy
canva/margouillatphotos

Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Jest niesamowicie zdrowy

22 kwietnia 2023

Naleśniki warto przygotować nieco inaczej. Zastępując popularne składniki jednym zdrowym produktem — niepaloną kaszą gryczaną — uzyskamy przysmak o niesamowicie przyjemnym smaku. Danie wprost rozpłynie się w ustach.

Przepis na naleśniki gryczane

Prosta, choć nieco czasochłonna, odsłona lubianego dania z pewnością przyjemnie zaskoczy waszych bliskich. Zachwyceni będą zwłaszcza ci, którzy nie mogą skosztować klasycznej wersji z nabiałem czy jajkami.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • sól w ilości do smaku
  • woda
  • odrobina oleju do smażenia
Rośnie w polskich lasach i jest niezwykle cenny. Polacy zupełnie nie znają tego grzyba

Jak zrobić zdrowe naleśniki? Skorzystajcie z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy je na blacie kuchennym przez kolejne 24 godziny. Po tym czasie wymieniamy płyn na świeży i powtarzamy namaczanie. Odcedzamy i przekładamy do pojemnika blendera.

Znów zalewamy wodą — tak, aby przykryć ziarno — i dodajemy trochę soli. Miksujemy, do czasu, aż uzyskamy ciasto o konsystencji śmietany. Powinno ładnie rozlewać się po powierzchni rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki gryczane smażymy do zrumienienia z obu stron.

Jak podać naleśniki gryczane?

Ciasto na naleśniki tylko delikatnie solimy, więc pasowały będą dowolne dodatki. Kasza gryczana niepalona nie ma wyraźnego smaku, więc nie musimy się ograniczać jedynie do wypełniania ich wytrawnymi farszami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie wytrawną odsłonę z jajkiem sadzonym od Ewy Wachowicz — będzie idealna na obiad. Spróbujcie też słodkiego rarytasu z twarogiem — pokochają go nie tylko dzieci.

Naleśniki gryczane są pyszne (2).png
canva/sbossert
Kupiła włoszczyznę na rosół. Zobaczyła 1 szczegół i od razu straciła apetyt
Obowiązkowy składnik kotletów schabowych Gessler. Bez niego tracą soczystość
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy