Obowiązkowy składnik kotletów schabowych Gessler. Bez niego tracą soczystość
O kotletach schabowych powiedziano już niemal wszystko. Chcecie jednak wiedzieć w czym tkwi tajemnica tych najpyszniejszych? Nie zawodny sposób na klasyczne polskie danie zdradziła niezawodna Magda Gessler. Dzięki moczeniu w marynacie na bazie mleka jej kotlety schabowe nabierają wyjątkowej soczystości.
Kotlety schabowe moczone w mleku po smażeniu wychodzą soczyste i delikatne
Mleko to nie jedyny składnik sprawdzonej marynaty do kotletów schabowych Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie. Poza nim w jej skład wchodzi także cebula i aromatyczny rozmaryn. Schab w takiej zalewie należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie mięso nabierze walorów, o jakich wcześniej się Wam nie śniło.
Kupiła włoszczyznę na rosół. Zobaczyła 1 szczegół i od razu straciła apetytPrzepis na najlepsze kotlety schabowe według Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g schabu
- 400 ml mleka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody do panierowania
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Jak zrobić obłędnie soczyste kotlety schabowe?
Mięso na kotlety schabowe pokrój na 4 równe plastry. Każdy z nich rozbij dość cienko za pomocą tłuczka. Cebulę do marynaty obierz, a następnie pokrój z pióra.
Przyszykuj dużą miskę do panierowania kotletów schabowych. Układaj z niej na przemian plastry mięsa, pokrojoną cebulę oraz suszony rozmaryn. Całość zalej mlekiem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij kotlety schabowe z marynaty. Każdy z nich osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec dopraw je z obu stron za pomocą soli i pieprzu.
Na osobnych talerzykach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka rozkłócone z odrobiną mleka z zalewy (resztę płynu wylej). Kotlety schabowe panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej z międzyczasie smalec do smażenia kotletów schabowych.
Mięso układaj partiami na gorącym tłuszczu. Kiedy zarumieni się z jednej strony, przekładaj je na drugą. Usmażone na złocisty kolor kotlety schabowe zdejmuj z patelni i rozkładaj na talerze. Najlepiej smakują podane od razu po przyrządzeniu, w towarzystwie gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Znana kucharka za pomocą 1 składnika zmienia ziemniaczane puree w prawdziwą ucztę. Zamiast klasyczne schabu, użyj do przygotowania kotletów tego niezwykle delikatnego mięsa.
Źródło: 12MN