Smakosze.pl Przepisy Robię ten sernik tylko z 2 składników. Chwali go cała rodzina
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Robię ten sernik tylko z 2 składników. Chwali go cała rodzina

16 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten znakomity sernik zrobisz tylko z dwóch składników. To wystarczy, aby zadowolić całą rodzinę. Jego wykonanie jest niezwykle łatwe i nie zajmie zbyt wiele czasu. To idealny deser na nadchodzącą wiosnę.

Idealny i prosty sernik

Przygotowanie pysznego sernika nie musi być skomplikowane. Z tym przepisem na pewno ci się uda, a w dodatku nie zabierze ci to zbyt wiele czasu. Zaryzykuję nawet stwierdzeniem, że to ciasto robi się samo. O czym przekonasz się za chwilę, kiedy zdradzę ci przepis na to ciasto.

Warto wspomnieć również o smaku. Ten sernik jest lekki, nie za słodki i bardzo orzeźwiający. Sprawdzi się doskonale na nadchodzącą wielkimi krokami wiosnę. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny.

galaretka.jpg
Fot. Canva/shirosuna-m
Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem

Co będzie ci potrzebne?

Jak już wiesz, sernik składa się tylko z dwóch produktów. Na liście poniżej znajdziesz wszystko, co będzie ci potrzebne. Składniki nie są drogie, ale to właśnie one sprawią, że ciasto będzie smakowało wyśmienicie. Podobny przepis znajdziesz na kanale SikorkaGotuje , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 opakowania zielonej galaretki
  • 250 g twarogu
  • 1050 ml wody

Przepis na sernik na zimno

Rozpocznij od zagotowania 600 mililitrów wody. Następnie przelej ją do dużej miski i wsyp zawartość 2 opakowań z galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Przelej do dwóch prostokątnych pojemników i pozostaw do stężenia.

Do miski wlej 450 mililitrów gorącej wody. Wsyp zawartość pozostałych opakowań galaretki. Wymieszaj i pozostaw ją w naczyniu. Do drugiej miski włóż twaróg i rozbij go za pomocą miksera. Następnie wlej płynną galaretkę i wymieszaj ją z twarogiem za pomocą miksera.

Stężałą galaretkę z prostokątnych pojemników pokrój w dużą kostkę. Do okrągłej foremki do pieczenia wsyp kawałki galaretki. Zalej ją wymieszaną z masą z twarogu i płynnej galaretki. Sernik wsadź na 3 godziny do lodówki, aby stężał . Po tym czasie wyjmij go z foremki i gotowe. Wystarczy kroić na kawałki i częstować gości. Sprawdź przepis na ulubione danie Napoleona oraz dowiedz się, z jaką zupą schudniesz błyskawicznie .

twaróg.jpg
Fot. Canva/feri1
Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak
Najgorsze możliwe mięso na rosół, a niektórzy wciąż po nie sięgają. Omijaj szerokim łukiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy