Smakosze.pl Przepisy Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis
Canva/MarkGillow

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

17 listopada 2023

Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis.

Ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje

Czy lubicie ciasto marchewkowe? Moja rodzina je uwielbia. Smak tego ciasta potrafi zdrowo uzależnić. Ulegam prośbom moich bliskich i często piekę ciasto z marchewką w roli głównej.

Polecam Wam mój wyjątkowo szybki przepis na ten znakomity jesienny deser. Do tego aromatyczna kawa czy herbata i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ciasto marchewkowe jest obłędnie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.

ciasto marchewkowe
Canva/Torri Photo
Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka

Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od obrania i starcia marchewki na tarce o drobnych oczkach. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Teraz do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Natomiast do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy olej.

Zawartość dwóch misek łączymy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Ciasto możemy ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.

Ciasto marchewkowe na jesienny deser

Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że zawsze się udaje . Smak tego wypieku wprost zachwyca. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i tak pachnące, że trudno mu się oprzeć.

To ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak w Polsce też jest lubiane. Ten przepis sprawił, że moja rodzina zajada się tym deserem. Dlatego robię go wyjątkowo często. Ciasto marchewkowe zawsze się udaje. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienity makowiec. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto o smaku wafelków Grześków.

ciasto
Canva/Lucas Ribeiro Avila

Źródło: czteryfajery.pl

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy