Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2023 12:08

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych

leniwe
Wikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie. 

Pierogi leniwe kuszą smakiem

Nie znam chyba osoby, która nie lubi pierogów leniwych. To smaczne i delikatne danie wprost rozpływa się w ustach. Na myśl przywodzi często czasy dzieciństwa i beztroski. Leniwe z bułką tartą i cynamonem dla wielu osób są kwintesencją dawnych lat. To danie można tez polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem

Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Dość często je robiłam, ale ostatnio trafiłam na wyjątkowy przepis na to danie. Pochodzi z 1895 roku, dzięki niemu szybko przyrządzimy przepyszne leniwe. W życiu nie jadłam lepszych. Polecam tę recepturę z XIX wieku. 

leniwe
Canva/arfo
To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

Jak zrobić leniwe według przepisu z 1895 roku?

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  •  cukier

Wstawiamy duży garnek i gotujemy w nim wodę. W tym czasie zagniatamy ciasto, czyli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Dodajemy 4-5 łyżek mąki. 

Do tych składników dajemy ubitą pianę z białek. Na stolnicy obsypanej mąką zagniatamy ciasto. W trakcie możemy podsypywać mąkę. Z ciasta formujemy długi wałek, spłaszczamy go i wierzch nacinamy w kratkę.

Leniwe zrobisz na szybki i pyszny obiad

Tak przygotowane ciasto kroimy na ukos i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gdy leniwe wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu podajemy. Polewamy je masełkiem bułką tartą, możemy tez posypać cynamonem i cukrem.

Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie leniwych. Te z XIX-wiecznego przepisu są błyskawiczne w przygotowaniu i bajecznie pyszne. Ich smak potrafi uzależnić. U mnie w domu często je przyrządzam i znikają w mgnieniu oka. Pisaliśmy o nietypowych pierogach leniwych. Podawaliśmy przepis na leniwe z budyniem. 

leniwe
Canva/imagospot

Źródło: kuchennykredens.pl

Tagi: Danie Przepis Ser