Smakosze.pl

YouTube/@Przepiski

O to ciasto bez pieczenia bez przerwy prosi mnie rodzina. Smakuje jak uwielbiany przez wszystkich batonik

16 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, robię to ciasto bez pieczenia. Jest bajecznie proste i smakuje jak batonik, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale też dorośli. To wyśmienite ciasto znakomicie się prezentuje, jest szybkie w przygotowaniu i zachwyca smakiem każdego, kto skosztuje tego deseru. 

Ciasto bez pieczenia jak uwielbiany batonik

Moja rodzina zawsze lubi zjeść coś słodkiego po obiedzie. Deser w moim domu to już konieczność. Jednak z pieczeniem ciast bywało u mnie różnie. Czasem pojawiał się zakalec albo wypiek opadał. Do tego smak ciasta pozostawiał wiele do życzenia.

Jednak odkąd dostałam ten przepis, moje problemy z pieczeniem odeszły w niepamięć. To ciasto zawsze się udaje! Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej, a moja rodzina je uwielbia. Koniecznie go spróbuj.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@Przepiski
kotlety mielone po lwowsku

Kiedy mam dość mielonych, robię kotlety po lwowsku. Delikatne mięso kryje w sobie pyszną niespodziankę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto bez pieczenia o smaku Grześka?

Składniki:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 batony Grześki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • ½ słoika dżemu porzeczkowego
  • herbatniki kakaowe

Przygotowywanie ciasta bez pieczenia zaczynamy od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i ułożeniu na spodzie herbatników kakaowych. Następnie smarujemy je dżemem porzeczkowym i znów kładziemy warstwę herbatników. Teraz do miski wlewamy śmietanę. Za pomocą miksera ubijamy ją na sztywno..

Batoniki Grześki kroimy na małe kawałki i dodajemy je do miski z pianą. Wszystko miksujemy i dodajemy żelatynę z wodą. Masę wykładamy na herbatniki w blasze. Posypujemy ją pokruszonym Grześkiem.

Ciasto o smaku Grześków rozpływa się w ustach

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu to ciasto bez pieczenia możemy już podawać. Nasz deser wygląda okazale i jest pyszny. Sprawdzi się podczas przyjęć okolicznościowych i spotkań rodzinnych. 

To ciasto szybko przyrządzimy, ale musi się tężeć i chłodzić się przez kilka godzin w lodówce. Można zostawić je nawet na całą noc w lodówce. Polecam przepis na to ciasto, które zachwyca smakiem i znika ze stołu w mgnieniu oka. Pisaliśmy o pysznym serniku bez pieczenia, który wygląda jak chatka Baby Jagi.  Radziliśmy, jak zrobić znakomitą szarlotkę bez użycia piekarnika. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@Przepiski

Źródło: YouTube/@przepiski

bigos

Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

CZYTAJ DALEJ
racuchy z jabłkami

Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >