Smakosze.pl

Canva/gbh007

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

17 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego. 

Rosół nie tylko na niedzielny obiad

Rosół lubimy za smak, aromat i jego właściwości. Podajemy go nie tylko w niedzielę, ale też podczas choroby. Wspaniale rozgrzewa, syci, ale też pomaga w walce z objawami przeziębienia. Wiadomo, że bazą tej zupy jest wyborne mięso, ale też warzywa, które dodajemy do rosołu. 

Do tej tradycyjnej polskiej zupa trafia marchewka, pietruszka, seler, por i opiekana cebula. Jednak okazuje się, że z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Jego działanie może mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. O jakie warzywo chodzi?

warzywa
Canva/joannatkaczuk
krówki

Już nie kupuję krówek w sklepie. Robię sama z 3 składników

CZYTAJ DALEJ

Tego warzywa nie dodawaj do rosołu

Nie wyobrażamy sobie rosołu bez opiekanej cebuli. To właśnie ona nadaje wyjątkowy smak tej lubianej zupie. Niestety, okazuje się, że opiekana cebula ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Konsekwencje mogą być opłakane. Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego ostrzega w rozmowie z portalem haps.pl:

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze

Dietetyk podkreśla, że przypieczona cebula dodaje wyjątkowego smaku rosołowi, ale warto pozbyć się przypieczonych części cebuli przed wrzuceniem jej do garnka. Tak będzie lepiej dla naszego zdrowia. Można skorzystać z patentu, który stosuje wielu kucharzy. Mianowicie możemy nie obierać cebuli, ale dokładnie ją umyć i wrzucić z łupiną do rosołu. Rosół zyska piękny złoty kolor i pyszny smak.

Sanepid ostrzega przed tym związkiem chemicznym

Akrylamid, który powstaje w procesie opiekania cebuli, jest związkiem chemicznym obecnym w żywności. Wytwarza się na skutek smażenia, zapiekania lub pieczenia produktów skrobiowych. Do reakcji dochodzi, gdy temperatura przekracza 120 i 150 stopni Celsjusza.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie przekazuje, że akrylamid znajdziemy w: 

  • kawach/substratach kawy
  • chipsach ziemniaczanych/frytkach
  • miękkim/chrupkim pieczywie
  • herbatnikach/ciastkach/sucharach

Akrylamid powoduje nowotwory u osób w każdym wieku. Niestety tego związku chemicznego nie można wyeliminować z produktów skrobiowych, które są poddawane obróbce termicznej. Ważne, by nie dopuścić do przypalenia, a podczas smażenia pilnować, by danie miały złoty, a nie brązowy kolor. Pisaliśmy o tym, czego nie jeść na śniadanie. Informowaliśmy o herbacie, której nadmiar może szkodzić zdrowiu. 

rosół
Canva/mariha-kitchen

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl

pierniczki

Ania Bardowska zna najlepszy przepis na pierniczki. Wychodzą miękkie i pachnące

CZYTAJ DALEJ
Kluski ziemniaczane

To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >