Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci
Początek jesieni to dobry moment, by przygotować ucierane ciasto ze śliwkami. Teraz te lubiane owoce smakują najlepiej. Polecam przepis na wyjątkowy wypiek ze śliwkami, który zawsze się udaje. Recepturę dostałam od mojej babci.
Śliwki, czyli pyszne i zdrowe
Sezon na śliwki trwa do końca października. Warto skorzystać z niego i cieszyć się smakiem tych smacznych i zdrowych owoców. Pamiętajmy, że śliwki są prawdziwą bombą witaminową i dostarczają nam cennego błonnika. Ich jedzenie doskonale wpływa na nasz układ trawienny i kostny.
Śliwki są jednymi z najbardziej lubianych owoców sezonowych w Polsce. Ja wykorzystuję je do zrobienia pysznego ciasta ucieranego. Przepis dostałam od babci. Moja rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami.
Jak zrobić ucierane ciasto ze śliwkami?
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka skórki z cytryny
- ¾ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg śliwek węgierek
- masło, cukier, mąka do kruszonki
Jajka z cukrem ucieramy przy pomocy miksera, dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Śliwki wydrążamy i układamy na cieście czubkami do dołu.
Robimy kruszonkę z mąki, cukru i masła i posypujemy ją po wierzchu ciasta. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i ciasto pieczemy 45 minut. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Ucierane ciasto ze śliwkami, czyli pyszny deser
Ucierane ciasto ze śliwkami jest bardzo puszyste i delikatne. Smakuj wyśmienicie i szybko znika. Dokładki są tu koniecznością . To ciasto lubią nie tylko dzieci, ale też przepadają za nim dorośli.
To ciasto można też zrobić z innymi owocami sezonowymi. Pasują do niego maliny i truskawki . Takie ucierane ciasto z owocami zawsze będzie mile widzianym deserem. Domownicy zjedzą go w mig. Pisaliśmy o knedlach ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji.
Źródło: doradcasmaku.pl