Nikt nie robi śliwek w occie jak siostra Anastazja. Mamy przepis, który zachwycił tysiące osób
Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób.
Śliwki, jedz je na zdrowie
Sezon na śliwki rusza zwykle pod koniec lipca i trwa do końca października. To okazja, by nacieszyć się tymi lubianymi przez Polaków owocami. Śliwki należą do najpopularniejszych owoców sezonowych w kraju. Warto włączyć je do swojej diety, bo są nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Przypomnijmy, że śliwki zawierają witaminy: A, K i B. Bogate są w wapń, fosfor i błonnik. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i wspomagają układ kostny. Polecamy przepis siostry Anastazji na śliwki w occie. Pokochały go tysiące osób za wytrawny smak.
Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadaćJak przygotować śliwki w occie od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- ¾ szklanki octu 10%
- 800 ml wody
- 220 g cukru
- 10 goździków
- laska wanilii
- laska cynamonu
Śliwki dokładnie umyj i usuń z nich pestki. Do umytych i wyparzonych słoików ciasno poukładaj owoce. Przygotuj zalewę, czyli do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Razem zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Teraz wlej ocet, dodaj przyprawy i pozostaw do zagotowania. Zalewę wlej do słoików ze śliwkami. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj. Następnie słoiki odwróć do góry dnem i postaw w ciemnym, chłodnym miejscu.
Śliwki w occie, czyli niebo w gębie
Śliwki w occie od siostry Anastazji są doskonałym dodatkiem do mięs, pasztetów i pieczeni. Sos ze słoików możesz też użyć jako dodatek do sałatek. Nada im słodko-wytrawnego smaku. Do przygotowania śliwek w occie wybierz śliwki węgierki.
Ich miąższ jest soczysty, pełen soku, ale nie jest cierpki. Gdy wybierzesz owoce dojrzałe, to nie będziesz miał kłopotu z oddzieleniem pestek od miąższu. Do przygotowania śliwek w occie najlepiej wybrać lekko twarde śliwki, które nie mają uszkodzeń. Natomiast bardziej miękkie owoce sprawdzą się w powidłach. Pisaliśmy o kozakach w occie. Podawaliśmy też przepis na dynię w occie.
Źródło: haps.pl