Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2023 22:44

Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

placki z kalarepy
Canva/Metanna

Czy lubicie jeść placki? Ja je uwielbiam i często testuję przepisy na placki z różnymi warzywami. Ostatnio zrobiłam placki z trochę zapomnianym warzywem, które jest bardzo smaczne, chrupiące i warto przypomnieć sobie o jego smaku. Czy wiecie, o jakie warzywo może chodzić?

Kalarepa, czyli chrupka i delikatna

Kalarepa nie często gości w naszych kuchniach. To warzywo odeszło już trochę w kulinarną niepamięć, a szkoda, bo jest bardzo smaczne, chrupiące i niesamowicie zdrowe. Jedzenie kalarepy wspiera nasz układ krążenia, odpornościowy i dobroczynnie wpływa na narząd wzroku.

Kalarepa jest chrupiąca, a jej miąższ ma delikatnie słodki smak. Przypomina trochę kapustę, a w naszych sklepach możemy dostać kalarepę o zielonych i fioletowych łodygach. To smaczne warzywo sprzyja odchudzaniu, a ja postanowiłam z kalarepy zrobić placki. Polecam przepis, który was zachwyci. 

kalarepa
Canva/Dleonis
Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

Jak zrobić placki z cukinii?

Składniki:

  • 4 kalarepy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Kalarepy i cebulę ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tej masy wbijamy jajka, dodajemy tymianek i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z kalarepy, czyli pyszny obiad

Placki z kalarepy możemy przygotować na obiad i podawać je z sezonowymi surówkami. Można przygotować do nich sos z jogurtu naturalnego, koperku i szczypiorku i z nim podawać. Kalarepa nada plackom wyjątkowego i delikatnie słodkiego smaku.

To danie będzie smakować całej rodzinie. Jest nie tylko pyszne, szybkie w przygotowaniu, ale dzięki kalarepie bardzo zdrowe. Przyrządź je w swojej kuchni i zaskocz smakiem domowników. Pisaliśmy o kalarepie w śmietanie po staropolsku. Podawaliśmy przepis na śląską zupę z kalarepy. 

kalarepa
Canva/Hogo

Źródło: przyslijprzepis.pl