Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa
Czy lubicie jeść placki? Ja je uwielbiam i często testuję przepisy na placki z różnymi warzywami. Ostatnio zrobiłam placki z trochę zapomnianym warzywem, które jest bardzo smaczne, chrupiące i warto przypomnieć sobie o jego smaku. Czy wiecie, o jakie warzywo może chodzić?
Kalarepa, czyli chrupka i delikatna
Kalarepa nie często gości w naszych kuchniach. To warzywo odeszło już trochę w kulinarną niepamięć, a szkoda, bo jest bardzo smaczne, chrupiące i niesamowicie zdrowe. Jedzenie kalarepy wspiera nasz układ krążenia, odpornościowy i dobroczynnie wpływa na narząd wzroku.
Kalarepa jest chrupiąca, a jej miąższ ma delikatnie słodki smak. Przypomina trochę kapustę, a w naszych sklepach możemy dostać kalarepę o zielonych i fioletowych łodygach. To smaczne warzywo sprzyja odchudzaniu, a ja postanowiłam z kalarepy zrobić placki. Polecam przepis, który was zachwyci.
Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowęJak zrobić placki z cukinii?
Składniki:
- 4 kalarepy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Kalarepy i cebulę ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tej masy wbijamy jajka, dodajemy tymianek i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z kalarepy, czyli pyszny obiad
Placki z kalarepy możemy przygotować na obiad i podawać je z sezonowymi surówkami. Można przygotować do nich sos z jogurtu naturalnego, koperku i szczypiorku i z nim podawać. Kalarepa nada plackom wyjątkowego i delikatnie słodkiego smaku.
To danie będzie smakować całej rodzinie. Jest nie tylko pyszne, szybkie w przygotowaniu, ale dzięki kalarepie bardzo zdrowe. Przyrządź je w swojej kuchni i zaskocz smakiem domowników. Pisaliśmy o kalarepie w śmietanie po staropolsku. Podawaliśmy przepis na śląską zupę z kalarepy.
Źródło: przyslijprzepis.pl