Smakosze.pl

Canva/Metanna

Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

15 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy lubicie jeść placki? Ja je uwielbiam i często testuję przepisy na placki z różnymi warzywami. Ostatnio zrobiłam placki z trochę zapomnianym warzywem, które jest bardzo smaczne, chrupiące i warto przypomnieć sobie o jego smaku. Czy wiecie, o jakie warzywo może chodzić?

Kalarepa, czyli chrupka i delikatna

Kalarepa nie często gości w naszych kuchniach. To warzywo odeszło już trochę w kulinarną niepamięć, a szkoda, bo jest bardzo smaczne, chrupiące i niesamowicie zdrowe. Jedzenie kalarepy wspiera nasz układ krążenia, odpornościowy i dobroczynnie wpływa na narząd wzroku.

Kalarepa jest chrupiąca, a jej miąższ ma delikatnie słodki smak. Przypomina trochę kapustę, a w naszych sklepach możemy dostać kalarepę o zielonych i fioletowych łodygach. To smaczne warzywo sprzyja odchudzaniu, a ja postanowiłam z kalarepy zrobić placki. Polecam przepis, który was zachwyci. 

kalarepa
Canva/Dleonis
zupa z cukinii

Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić placki z cukinii?

Składniki:

  • 4 kalarepy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Kalarepy i cebulę ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tej masy wbijamy jajka, dodajemy tymianek i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z kalarepy, czyli pyszny obiad

Placki z kalarepy możemy przygotować na obiad i podawać je z sezonowymi surówkami. Można przygotować do nich sos z jogurtu naturalnego, koperku i szczypiorku i z nim podawać. Kalarepa nada plackom wyjątkowego i delikatnie słodkiego smaku.

To danie będzie smakować całej rodzinie. Jest nie tylko pyszne, szybkie w przygotowaniu, ale dzięki kalarepie bardzo zdrowe. Przyrządź je w swojej kuchni i zaskocz smakiem domowników. Pisaliśmy o kalarepie w śmietanie po staropolsku. Podawaliśmy przepis na śląską zupę z kalarepy.  

kalarepa
Canva/Hogo

Źródło: przyslijprzepis.pl

Sztuczka z zakrętką od oleju

Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo

CZYTAJ DALEJ
Surówka z dyni i cukinii

Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >