Smakosze.pl

YouTube/@smacznytv

Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

16 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zwykle na obiad robiłam kotlety schabowe lub mielone. Jednak odkąd dostałam przepisy na zupełnie inne kotlety, to chętnie je przyrządzam na obiad. Są tak smaczne, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis. Zróbcie te kotlety i cieszcie się ich smakiem.

Kotlety, czyli co dziś na obiad?

Kotlety schabowe lub mielone często goszczą na naszych stołach. Robimy je na co dzień i od święta. Wszystko, dlatego, że cenimy ich smak i prostotę przygotowania. Też często robiłam te kotlety. 

Jednak teraz przygotowuję zupełnie inne kotlety z mięsa mielonego. Dodaję do nich ugotowane jajka, ziemniaki i mozzarellę. Smakuję tak obłędnie, że teraz często przygotowuję je na obiad. Polecam przepis na te wyjątkowo smaczne kotlety.

kotlety mielone
Canva/Olga Kriger
placki z kalarepy

Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kotlety mielone z jajkiem i mozzarellą?

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 jajko surowe
  • 3 jajka ugotowane
  • 30 g śmietany
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Do miski z mięsem mielonym dodajemy surowe jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso w misce dzielimy na 6 części i formujemy z nich kotlety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę siekamy i podsmażamy, układamy ją na kotletach. Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy i kładziemy na kotletach. W oddzielnej miseczce mieszamy pokrojone ugotowane jajka ze śmietaną i też kładziemy na kotletach. 

Upiecz pyszne kotlety z mozzarellą

Na koniec kotlety posypujemy startą mozzarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Nasze kotlety są już gotowe. Rozpływają się w ustach i są bardzo soczyste i aromatyczne. 

Przygotujesz je dość szybko na obiad. Warto podawać je z surówkami z sezonowych warzyw, pieczywem lub ziemniakami. To danie będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o kotletach z wołowiny, czyli rumsztykach. Polecaliśmy też przepis na kotlety mielone od Ewy Wachowicz. 

kotlety mielone
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv

zupa z cukinii

Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

CZYTAJ DALEJ
Ramówka TVN się zmienia

Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >

Przepisy

Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę
Czytaj więcej >

Przepisy

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >