Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.09.2023 12:29

Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

kotlety mielone
YouTube/@smacznytv

Zwykle na obiad robiłam kotlety schabowe lub mielone. Jednak odkąd dostałam przepisy na zupełnie inne kotlety, to chętnie je przyrządzam na obiad. Są tak smaczne, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis. Zróbcie te kotlety i cieszcie się ich smakiem.

Kotlety, czyli co dziś na obiad?

Kotlety schabowe lub mielone często goszczą na naszych stołach. Robimy je na co dzień i od święta. Wszystko, dlatego, że cenimy ich smak i prostotę przygotowania. Też często robiłam te kotlety. 

Jednak teraz przygotowuję zupełnie inne kotlety z mięsa mielonego. Dodaję do nich ugotowane jajka, ziemniaki i mozzarellę. Smakuję tak obłędnie, że teraz często przygotowuję je na obiad. Polecam przepis na te wyjątkowo smaczne kotlety.

kotlety mielone
Canva/Olga Kriger
Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

Jak zrobić kotlety mielone z jajkiem i mozzarellą?

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 jajko surowe
  • 3 jajka ugotowane
  • 30 g śmietany
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Do miski z mięsem mielonym dodajemy surowe jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso w misce dzielimy na 6 części i formujemy z nich kotlety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę siekamy i podsmażamy, układamy ją na kotletach. Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy i kładziemy na kotletach. W oddzielnej miseczce mieszamy pokrojone ugotowane jajka ze śmietaną i też kładziemy na kotletach. 

Upiecz pyszne kotlety z mozzarellą

Na koniec kotlety posypujemy startą mozzarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Nasze kotlety są już gotowe. Rozpływają się w ustach i są bardzo soczyste i aromatyczne. 

Przygotujesz je dość szybko na obiad. Warto podawać je z surówkami z sezonowych warzyw, pieczywem lub ziemniakami. To danie będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o kotletach z wołowiny, czyli rumsztykach. Polecaliśmy też przepis na kotlety mielone od Ewy Wachowicz. 

kotlety mielone
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv