Smakosze.pl Przepisy Rodzina ciągle mówi o tym cieście. Upiekłem je na święta i zrobiło furorę
Fot. YouTube/Einfache Rezepte

Rodzina ciągle mówi o tym cieście. Upiekłem je na święta i zrobiło furorę

12 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na ciasto, które odkryłem przez przypadek, a jego smak zachwycił całą rodzinę. Sprawdzi się doskonale jako wiosenny deser. Jego przygotowanie zajmie chwilkę, a składniki są tanie i na pewno masz je w swojej kuchni. Zrób i przekonaj się sama, jakie jest doskonałe.

Ciasto nie tylko na święta

Na święta zaryzykowałem i zrobiłem ciasto z przepisu, który znajdziesz poniżej. Jego smak zachwycił całą rodzinę i teraz proszą mnie, abym zrobił je ponownie. Przez przypadek odkryłem kolejny deser, który smakuje wszystkim smakoszom.

Na szczęście przepis jest bardzo łatwy, a jego przygotowanie nie zajmuje wieków. Ciasto idealnie sprawdzi się na poobiednią przekąskę. Zrób i przekonaj się, jakie jest doskonałe i smaczne. Wszystkie potrzebne produkty oraz przepis znajdziesz poniżej.

ciasto kakaao.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Tylko proste składniki

Dobre ciasto to też takie, które robi się łatwo, a potrzebne składniki są tanie i dostępne dla każdego. Tak samo jest w przypadku tego deseru. Potrzebnych produktów jest sporo, ale większość z nich na pewno masz w swojej kuchni. Są tanie, więc koszt ciasta również nie będzie wysoki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 120 g + 80 g + 200 g cukru
  • 100 g + 90 g mąki
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 200 ml wody
  • 200 ml soku truskawkowego lub malinowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przepis na ciasto

Rozpocznij od wlania mleka do garnka. Następnie wsyp 200 gramów cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając składniki. Wsyp budyń i kontynuuj mieszanie. Gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

Weź 6 jajek i oddziel od nich białka, a następnie wlej je do miski. Za pomoca miksera ubij je na gęstą pianę. Kiedy zgęstnieje wsyp 120 gramów cukru i ponownie wymiksuj. Następnie partiami wlewaj żółtka, cały czas mieszając na jednolitą i gęstą masę. Kakao wymieszaj z 20 gramami sody oczyszczonej, a następnie wsyp oba składniki wraz z 100 gramami mąki do masy. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej na nie kakaową masę i równomiernie ją rozprowadź. Oba ciasta piecz w temperaturze 180 stopni przez około 5 minut.

Do miski wlej 4 oddzielone od jajek białka i ubij je mikserem. Wsyp 80 gramów cukru i ponownie wymieszaj. Ponownie partiami dodawaj żółtka, cały czas miksując. Wsyp 90 gramów mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj składniki na jednolitą i gęstą masę. Następnie wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź ją równomiernie i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Masło przełóż do miski i ubij je za pomocą miksera. Cały czas miksując, dodawaj budyń. Kiedy składniki połączą się w jednolity krem, jego połowę przełóż na jeden z upieczonych, kakaowych spodów i równomiernie go rozprowadź. Krem przełóż jasnym ciastem. Następnie sok truskawkowy lub malinowy wymieszaj z wodą. Obficie posmaruj nim jasne ciasto. Zrób to za pomocą odpowiedniego pędzelka.

Wyłóż drugą połowę kremu i również rozłóż go równomiernie. Całość przykryj drugim kakaowym spodem. Na koniec rozpuść gorzką czekoladę, udekoruj nią wierzch ciasta i gotowe. Odstaw do lodówki, aby składniki stężały, a później krój na kawałki i podawaj rodzinie. Sprawdź, z jakim dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki oraz poznaj przepis na najlepsze ogórki .

smarowanie ciasta sokiem.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Tę roladę robię na obiad praktycznie w każdy weekend. W moim domu to absolutny hit
Jak się robi czekoladę? „Większość z nas nie wie, jak powinna smakować”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy