Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Oto przepis na nietypowe ekspresowe placuszki z kilku składników. Przygotowujemy je z ciasta na bazie mleka. Nie są to jednak zwykłe mleczne wypieki czy bułeczki, bo i mleko jest nietypowe.
Placki z ciasta z mleka zagęszczonego
Do przygotowania tej przekąski używamy zagęszczonego mleka słodzonego. To dzięki temu składają się one właściwie z trzech składników. Słodzone mleko ładnie się karmelizuje, więc przekąski z niego będą słodkie, chrupiące i złociste.
Takie słodkie placuszki to pomysł na szybką przekąskę w porze podwieczorku czy na deser. Z pewnością spodobają się dzieciom, dla których smak starego, dobrego zagęszczonego mleka słodzonego będzie jednocześnie znajomy i nieco egzotyczny. W końcu dziś słodycze są nieco inne w smaku.
Jak się robi czekoladę? „Większość z nas nie wie, jak powinna smakować”Placuszki na podwieczorek
Formować te placuszki można na różne sposoby – wałkując je lub ugniatając chćby płaskim dnem talerza czy szklanki. Jedną z metod jest przygniecenie ich tłuczkiem do ziemniaków, przez co powstają na nich wzory niczym na gofrach. Podobny przepis pokazano na kanale Chayhana Vostok, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Składniki
- 50 ml zagęszczonego mleka słodzonego
- 1 łyżka masła
- 180 gr mąki
Przepis na mleczne placki
Do rondelka wlewamy 300 ml wody i włączamy palnik. Do wody dodajemy mleko i, mieszamy aż rozpuści się w miarę podgrzewania cieczy. Do mieszaniny dodajemy masło i rozprowadzamy je w płynie, a następnie wsypujemy mąkę.
Całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i jedwabiste. Dzielimy je na połowy, formujemy je w wałki i wycinamy kawałki wielkości piłeczki do pingponga.
Kulki rozgniatamy na placki za pomocą czegoś płaskiego albo tłuczka do ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej o neutralnym smaku i smażymy placuszki z obu stron, aż będą złociste.
Wypróbuj też przepisy na placuszki z wątróbki i szybkie ciasto inspirowane struclem jabłkowym.