Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, kremowe i przepyszne. Wychodzą za każdym razem
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe można wzbogacać na wiele sposobów. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, możemy zmieniać charakter naszej potrawy. Jakie produkty warto dodać do zwykłej masy na naleśniki?
Naleśniki z dodatkami
W teorii ciasto naleśnikowe zawierać powinno tylko kilka podstawowych składników: mleko, jajko i mąkę. Wraz z odrobiną soli wystarczy to, by przygotować smakowite placki, którym nadzienie nadać może wiele różnych obliczy. To jednak dopiero początek.
Przepis ten można bowiem dość swobodnie modyfikować i w wielu miejscach na świecie za podstawową recepturę na naleśnikową masę uważa się rozmaite wersje. Ciasto może być więc bogatsze w drożdże albo proszek do pieczenia, które sprawią, że gotowe naleśniki będą puszyste i wyrośnięte.
Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medalNaleśnikowe ciasto z kefirem
Do częstych modyfikacji należą też produkty nabiałowe, takie jak jogurty czy maślanki, które zagęszczają masę, ale jednocześnie czynią ją bardziej puszystą. Warto zwrócić uwagę na wariant z kefirem. Ta bliska naszej tradycji kulinarnej wersja fermentowanego mleka ma świetny wpływ na naleśnikową masę.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 200 ml kefiru
- ½ szklanki wody
- Szczypta proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Naleśniki z kefirem
Z tych składników wyjdą doskonałe naleśniki. Będą puszyste i dobrze napowietrzone, a kefir doda im lekkości i kremowego smaku. Podczas mieszania składników w miseczce nie należy wlewać od razu całej wody. Posłuży ona do regulacji gęstości masy na naleśniki.
Warto pamiętać, że kefir jest dość kwaśny. Dlatego naleśniki dla zrównoważenia można posłodzić małą łyżeczką cukru pudru. Będą także dzięki temu lepiej się opiekać. Jeśli w tym przepisie zwiększymy odrobinę ilość proszku do pieczenia i dodamy mąki, by zagęścić ciasto, wyjdą z niego także doskonałe gofry.
Wypróbuj też przepis na obiadową roladę i dowiedz się więcej o tym, jak robi się czekoladę.