Tę roladę robię na obiad praktycznie w każdy weekend. W moim domu to absolutny hit
Choć wszystkie składniki tego przepisu są dobrze znane, a nawet wykonanie wygląda znajomo, to efekt prezentuje się niezwykle egzotycznie. No i klops – można by powiedzieć. Może i klops – ale jaki!
Rolada z mięsa mielonego
Mięso mielone to jeden z najbardziej wszechstronnych składników, jakie można znaleźć w kuchni. Ten przepis to kolejny dowód. Z mięsa przepuszczonego przez maszynkę wyjdzie niemal wszystko, chyba poza kruchymi ciasteczkami. Tym razem przygotowujemy na jego bazie roladę.
Ten przepis ma w sobie coś niezwykle włoskiego. Oczywiście mielone mięso wieprzowe nie jest obce południowej kuchni, ale jeszcze bardziej podkreśla jego pochodzenie mozzarella i szynka dojrzewająca, której używamy w naszej roladzie.
To największy błąd przy gotowaniu makaronu, przez niego wychodzi mdły. Polacy ciągle tak robiąWłoska rolada mielona
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z włoskiego kanału Franceska chef. Autorka używa tam prawdziwej włoskiej szynki parmeńskiej. To jednak chyba najdroższa możliwa opcja, śmiało więc można eksperymentować z innymi odmianami dojrzewającej szynki. My stawiamy na szwarcwaldzką, ale można ją zastąpić taką jaką masz w lodówce.
Składniki
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g drobno startego parmezanu
- 1-2 kulki mozzarelli
- 80-100 g szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
- 80 g bułki tartej
- 3 jajka
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek, gałązka rozmarynu
Przepis na obiadową roladę
Mięso mielone wykładamy do miski, dodajemy parmezan, bułkę tartą i jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwracamy uwagę, by mięso miało odpowiednią konsystencję. Można mu pomóc jej nabrać, dodając ¼ szklanki wody, a jeszcze lepiej bulionu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Z papieru do pieczenia odcinamy kwadratowy kawałek. Na większej części papieru układamy mięsną masę, dobrze dociskając i formując prostokąt. Na mięsie układamy plastry szynki, a na nich – porwaną na kawałki mozzarellę. Zawijamy roladę i dobrze ją dociskamy. Palcami domykamy brzegi rolady, by cały farsz zamknięty był w środku.
Ucinamy jeszcze jeden kwadrat papieru do pieczenia. Spryskujemy go oliwą lub wysmarowujemy pędzelkiem i rozkładamy na nim w kilku miejscach małe kawałki gałązki rozmarynu. Roladę przekładamy na ten papier, zawijamy szczelnie i dociskamy. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 230 stopni i podajemy na gorąco, by zaskoczyć gości rozpuszczoną mozzarellą.
Wypróbuj też przepisy na świąteczną szynkę według Tomasza Strzelczyka i odchudzającą zupę kapuścianą.