Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy
Kremowy, wilgotny i lekki – taki powinien być idealny sernik. Tradycyjna wersja z brzoskwiniami i pod kruszonką nie zawsze wychodzi nam taka, jak byśmy chcieli. Jednak ten przepis nie zawodzi nigdy.
Sernik z brzoskwiniami
To jedna z najbardziej tradycyjnych odmian sernika. Ciasto na kruchym spodzie, pod kruszonką, posypane cukrem pudrem ozdabiają pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Nie może w nim zabraknąć także warstwy bezy. Jej „wynalazek” pojawił się zapewne z potrzeby zużycia białek, które dekompletujemy przygotowując kruche ciasto. Taki sernik to popis kulinarnego kunsztu .
Sernik na kruchym spodzie
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Pyszności. Autorka zwraca tam uwagę, że niektóre twarogi sernikowe nie wymagają masła. Nasz przepis je uwzględnia, ale warto zawsze spojrzeć na opakowanie . Autorka podpowiada też, by w kruchym cieście użyć mąki krupczatki, zastępując połową szklanki tę samą ilość zwykłej mąki.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowwego
- 350 g mąki
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 jajek
Pieczemy sernik z brzoskwiniami
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzy jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wrzucamy do miski z mąką, dodając też śmietanę. Do całości ścieramy 200 g zimnego masła i wyrabiamy na ciasto.
Połowę ciasta kroimy na plasterki lub rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę z papierem do pieczenia. Drugą połowę odkładamy do zamrażarki . Kruchy spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wypiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do ostudzenia.
Twaróg sernikowy ubijamy mikserem z dwoma jajkami, ok. 170 g cukru i roztopionym, schłodzonym masłem. Masło pomijamy, jeśli twaróg nie wymaga użycia go . Kiedy masa jest dobrze wymieszana mikserem, dodajemy torebkę budyniu waniliowego i jeszcze raz mieszamy.
Masę serową wykładamy na kruchy spód i dokładnie wyrównujemy. Brzoskwinie cedzimy i kroimy w kostkę. Układamy je równomiernie na wierzchu masy serowej.
Z białek jaj z pozostałym cukrem ubijamy przez kilkanaście minut sztywną masę bezową . Wykładamy ją na wierzch brzoskwiń. Na ciasto ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto tak, by dokładnie przykryło całą bezę.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i klasyczną sałatkę coleslaw .