Smakosze.pl Przepisy Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy
fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy

21 marca 2024

Kremowy, wilgotny i lekki – taki powinien być idealny sernik. Tradycyjna wersja z brzoskwiniami i pod kruszonką nie zawsze wychodzi nam taka, jak byśmy chcieli. Jednak ten przepis nie zawodzi nigdy.

Sernik z brzoskwiniami

To jedna z najbardziej tradycyjnych odmian sernika. Ciasto na kruchym spodzie, pod kruszonką, posypane cukrem pudrem ozdabiają pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.

Nie może w nim zabraknąć także warstwy bezy. Jej „wynalazek” pojawił się zapewne z potrzeby zużycia białek, które dekompletujemy przygotowując kruche ciasto. Taki sernik to popis kulinarnego kunsztu .

masa bezowa na brzoskwiniach
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Od lat smażyłam na tym oleju, teraz wymieniłam go na inny. Powód jest bardzo ważny
10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości

Sernik na kruchym spodzie

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Pyszności. Autorka zwraca tam uwagę, że niektóre twarogi sernikowe nie wymagają masła. Nasz przepis je uwzględnia, ale warto zawsze spojrzeć na opakowanie . Autorka podpowiada też, by w kruchym cieście użyć mąki krupczatki, zastępując połową szklanki tę samą ilość zwykłej mąki.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowwego
  • 350 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek

Pieczemy sernik z brzoskwiniami

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzy jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wrzucamy do miski z mąką, dodając też śmietanę. Do całości ścieramy 200 g zimnego masła i wyrabiamy na ciasto.

Połowę ciasta kroimy na plasterki lub rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę z papierem do pieczenia. Drugą połowę odkładamy do zamrażarki . Kruchy spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wypiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do ostudzenia.

Twaróg sernikowy ubijamy mikserem z dwoma jajkami, ok. 170 g cukru i roztopionym, schłodzonym masłem. Masło pomijamy, jeśli twaróg nie wymaga użycia go . Kiedy masa jest dobrze wymieszana mikserem, dodajemy torebkę budyniu waniliowego i jeszcze raz mieszamy.

Masę serową wykładamy na kruchy spód i dokładnie wyrównujemy. Brzoskwinie cedzimy i kroimy w kostkę. Układamy je równomiernie na wierzchu masy serowej.

Z białek jaj z pozostałym cukrem ubijamy przez kilkanaście minut sztywną masę bezową . Wykładamy ją na wierzch brzoskwiń. Na ciasto ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto tak, by dokładnie przykryło całą bezę.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i klasyczną sałatkę coleslaw .

kruchy spód
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Zapomnij o mięsie mielonym. Najlepsze kotlety przyrządzisz z czegoś innego, musisz spróbować
Żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Wystarczy 1 produkt, ten patent to hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy