Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie mielonym. Najlepsze kotlety przyrządzisz z czegoś innego, musisz spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.03.2024 13:02

Zapomnij o mięsie mielonym. Najlepsze kotlety przyrządzisz z czegoś innego, musisz spróbować

smażenie kotletów
Fot. Canva/bozhdb

Jeśli lubisz kotlety mielone, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz wyśmienite danie z produktu, który już niebawem zagości na naszych wielkanocnych stołach. Takie kotlety zachwycą każdego smakosza.

Biała kiełbasa nie tylko z chrzanem

Kotlety często robimy z mięsa mielonego. W takim wydaniu podajemy je na obiad, bo są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli lubisz to danie, to przepis na te niezwykłe kotlety przypadnie ci do gustu. Jednak nie zrobisz ich z mięsa mielonego. 

Wykorzystasz natomiast białą kiełbasę, która już niebawem trafi na wielkanocne stoły. Takie kotlety będą smaczne, wyraziste w smaku i proste w przyrządzeniu. Polubią je mięsożercy i smakosze białej kiełbasy. Kto wie, może niektórzy z was przygotuje je na Wielkanoc?

biała kiełbasa
Fot. Canva/bernjuer
Żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Wystarczy 1 produkt, ten patent to hit 4 w majonezie i 2 w żurku? Sprawdzamy, ile jajek można zjeść jednego dnia w Wielkanoc

Jak zrobić kotlety z białej kiełbasy?

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • kawałek kajzerki

Przygotowanie kotletów zacznij od namoczenia bułki w ciepłej wodzie. Potem ją odciśnij i wyciśnij farsz z kiełbasek do miski. Dodaj odciśniętą bułkę, jajko i majeranek. Dosypuj po trochę bułkę tartą. Jednak uważaj, by masa nie wyszła za twarda.

Wyrabiaj składniki i gdy powstanie jednolita masa, dopraw ją jeszcze pieprzem i majerankiem. Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś, aż woda odparuje. 

Kotlety z białej kiełbasy lepsze od mielonych

Tak przyrządzone kotlety mają wyrazisty smak i aromat. Smakują wyśmienicie, dlatego warto je podać z odrobiną chrzanu i ziemniakami. Będą też pyszne z buraczkami lub ulubioną surówką. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest wyjątkowo apetyczny.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, to zrób te kotlety na obiad. Będą też jak znalazł na Wielkanoc. Taki rarytas z białej kiełbasy będzie się cieszył dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynkę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić roladki z boczku na niedzielny obiad. 

kotlety mielone
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya