Żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Wystarczy 1 produkt, ten patent to hit
Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest możliwe? Polecamy przepis, który to umożliwi. Zakwas został zastąpiony tu przez inny lubiany produkt. Apetyczny żurek bez zakwasu pełen jest smaku i pysznych składników. Wypróbuj ten doskonały patent w swojej kuchni.
Żurek bez zakwasu, za to na maślance
Czy żurek bez zakwasu będzie dobry? Nie martw się! Dzięki temu przepisowi zrobisz najlepszy żurek, jaki dotąd jadłeś. Maślanka zastąpiła tu zakwas, a efekt jest rewelacyjny. Smak żurku bez zakwasu zachwyca i jest niemal taki sam jak żurku tradycyjnego. Inna jest tu jednak konsystencja.
Żurek bez zakwasu jest bardziej rzadki i nie tak zawiesisty, jak ten tradycyjny. Natomiast kwaśność zupy jest idealna, czyli taka jak żurku powinna być. Dlatego sięgnij po ten przepis, bo dzięki niemu ugotujesz znakomity żurek. Zachwytów nad nim nie będzie końca.
Ugotuj ziemniaki, dodaj szynkę i wbij jajka. Ostatnio to mój ulubiony obiadJak ugotować żurek bez zakwasu?
Składniki:
- 1 ½ litra bulionu z kurczaka
- 1 litr maślanki
- 1 szklanka mleka
- biała kiełbasa
- ¼ kg surowego wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki maki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- smalec gęsi
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
Przygotowanie żurku bez zakwasu zacznij od rozgrzania w garnku smalcu gęsiego. Namocz też grzyby suszone. Wrzuć na smalec pokrojony boczek i białą kiełbasę. Po kilku minutach dołóż posiekaną cebule, a gdy się zeszkli, wlej bulion z kurczaka. Dodaj pokrojone grzyby i wodę z ich moczenia. Dołóż przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie do dużej miski włóż starty chrzan, wlej maślankę, wbij jajka i dołóż starty czosnek. Wlej też mleko, dopraw solą i majerankiem. Dodaj mąkę pszenną i składniki dobrze wymieszaj. Taką emulsję powoli wlewaj do garnka i cały czas mieszaj, by maślanka się nie zważyła. Gdy żurek się zagotuje, wyłącz gaz. Inaczej może się zważyć.
Żurek bez zakwasu podaj na Wielkanoc
Żurek wychodzi kwaśny i bardzo apetyczny. Podaj go z jajkiem na twardo i białą kiełbasą, a także posyp szczypiorkiem lub koperkiem. W takim wydaniu zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Czy rodzina i goście poczują, że zupa jest robiona bez zakwasu?
Niekoniecznie, bo smak żurku bez zakwasu niemal nie różni się od tego tradycyjnego. Wykorzystaj maślankę zamiast zakwasu i zrób żurek, że palce lizać. Dokładki będą koniecznością. Pisaliśmy o majonezie zamiast czekolady dla krwiodawców w Krakowie. Podawaliśmy przepis na apetyczne skrzydełka w coli.