Rodzina non stop prosi mnie o tę zapiekankę gyros. Jest szybka i prosta do zrobienia
Oto niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu danie, jak przystało na zapiekankę. Tym, co je wyróżnia, jest smak – jeden z ulubionych „egzotycznych” smaków w dzisiejszej polskiej kuchni. Wzbogacone w warzywa i ciągnący się ser, taka zapiekanka to pełny – i pyszny – obiad.
Zapiekanka gyros
Smak, który określamy jako gyros , wziął szturmem polską kuchnię na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Słowo gyros tak naprawdę odnosi się do całego dania – plastrów mięsa odcinanych z rożna w miarę, jak się opiekają. W Grecji serwuje się go z sosem tzatziki i z pitą, podobnie jak dobrze znany nam „kebab na cienkim”.
Charakterystyczna dla mięsa z gyrosa jest mieszanka przypraw, które nadają mu smak . Składa się na nią nawet kilkanaście różnych sypkich przypraw, w tym cynamon, kolendra, tymianek, oregano, kmin rzymski, suszona pietruszka czy papryka. Na szczęście można dziś łatwo kupić mieszankę przypraw gyros od różnych producentów.
Gyros z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam sos będący mieszanką ketchupu i majonezu. Choć wielu przypadnie do gustu takie połączenie, w naszym przepisie sięgamy po bardziej zbliżony do greckiego oryginału sos jogurtowy.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 250 g ryżu
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 200 g żółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy gyros
Zapiekanka w stylu greckim
Mięso z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i zasypujemy przyprawą gyros. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ryż gotujemy minutę-dwie krócej, niż to wynika z przepisu na opakowaniu. Przekładamy go do miski. Odstawiamy do przestudzenia.
Na patelni na łyżce oleju p rzysmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę . Kiedy się zeszkli, dodajemy kurczaka. Smażymy, aż będzie rumiany, ale nie spieczony. Kurczaka odstawiamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ryżem.
Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych okach. Czosnek siekamy drobno i solimy, a po kilku minutach mieszamy z jogurtem naturalnym.
Na dno blachy wysmarowanej oliwą wykładamy ryż z kurczakiem . Wyrównujemy warstwę. Na wierzch wykładamy połowę jogurtu czosnkowego. Rozsmarowujemy i posypujemy połową wiórków serowych.
Na tę warstwę nakładamy warzywa. Wyrównujemy je i przykrywamy pozostałą częścią jogurtu. Na wierzch wysypujemy resztę sera. Zapiekankę wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni .
Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i pyszną sałatkę z ogórków .