Rodzina teraz non stop prosi mnie o to ciasto. Korzystam z sezonu na maliny, nie ma nic lepszego
Raz zrobiłam mniej zdrowe ciasto i się zaczęło. Moi bliscy teraz mogliby jeść je cały czas i nie ma tygodnia, bym nie słyszała prośby o jego przygotowanie. Nie zawsze ulegam, ale rzeczywiści jest smaczne. Zróbcie, póki owoce jeszcze są w sezonie.
Proste i smaczne ciasto z malinami
Desery bez pieczenia są idealne, gdy nie mamy ochoty rozgrzewać piekarnika (lub go po prostu nie mamy). W końcówce lata najlepiej przygotować pyszną malinową piankę. Chwilę to zajmuje, ale smak wart jest wysiłku.
Składniki:
- 400 g świeżych malin
- 150 g biszkoptów
- 400 g jogurtu greckiego
- 30 g cukru pudru
- 700 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania galaretki malinowej, każda o masie 75 g
- 8 g żelatyny
- 250 ml wrzątku do galaretek
- 80 ml wrzątku do żelatyny
- woda z cytryną do nasączania biszkoptów
- 250 g Delicji malinowych
- wiórki gorzkiej czekolady na wierzch
Składników potrzeba kilka, a przygotowanie zajmie dłuższą chwilę i będziemy pracować na raty. Nie przepadam za tym, ale rodzina tak pokochała malinowy deser, że czasem poświęcam mu chwilę. Instrukcję ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić ciasto z malinami? Przepis jest prosty
Zaczynam od opłukania malin i osuszenia ich na ręczniku papierowym. Do ciasta wybieram owoce świeże, wciąż zwarte i nierozpadające się. W szklance wrzątku rozrabiam galaretki malinowe i odstawiam je do lekkiego przestygnięcia. W formie o wymiarach 20 cm x 30 cm układam biszkopty.
Smaruję je wodą z cytryną, używając pędzelka. 400 ml schłodzonej śmietanki ubijam. Jak tylko stanie się gęsta porcjami - po 2-3 łyżki - dodaję jogurt grecki. Każdą dozę szybko wmiksowuję w masę. Na koniec do uzyskanej lekkiej pianki powoli - najlepiej cienkim strumieniem - wprowadzam letnią i nieco już tężejącą galaretkę.
Gdy składniki się połączą, mniej więcej połowę masy przenoszę na ciastka w formie. Wierzch wyrównuję, a następnie sprawnie układam maliny. T eraz wykładam resztę pianki, a na niej układam jeszcze warstwę delicji. Całość wstawiam do lodówki, by nieco zastygła.
Wierzch dekoruję 300 ml ubitej śmietany połączonej z przestudzoną i dobrze rozprowadzoną żelatyną. Ponownie schładzam ciasto z malinami, a przed podaniem posypuje wiórkami czekolady.
Jak podać ciasto z malinami?
Pyszny deser bez pieczenia warto podać schłodzony. Choć galaretki i żelatyna go stabilizują, przy wysokiej temperaturze otoczenia mimo wszystko może się nieco rozpłynąć. Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie nietuzinkowy smakołyk przypominający ser żółty - spodoba się zwłaszcza amatorom słodkich owoców egzotycznych. Polecamy też eleganckiego galaretkowca bez żelatyny.
Źródło: YouTube/Sprint Cooking