Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli

Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatek

24 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

W farszu do pierogów z kapustą nie muszą wylądować grzyby. Z warzywem jeszcze lepiej skomponuje się zupełnie inny produkt. Znajdziecie go w lodówce każdego sklepu spożywczego.

Pyszne pierogi z kapustą i twarogiem

Nabiał i kapusta nie są typowym połączeniem. W pierogach też rzadko się spotykają. A jednak smakują tak dobrze, że odkąd je zrobiłam, rodzina wciąż domaga się kolejnego obiadu z ich udziałem.

Składniki:

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 2 nieduże cebule
  • 300 g sera twarogu półtłustego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Połączenie warzywa na bigos i twarogu jest obłędnie pyszne. Takich pierogów trzeba spróbować chociaż raz. Wykonanie, które opisuję w dalszej części artykułu, jest naprawdę proste.

Ciasto na pierogi można wyrobić w robocie kuchennym.jpg
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli
Kosz z grzybami

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczne pierogi z kapustą? Dodajcie do farszu twaróg

Zaczynam od oczyszczenia kapusty z wierzchnich liści. Dzielę ją na ćwiartki i przenoszę do garnka wypełnionego osolonym wrzątkiem. Gotuję do miękkości. Odsączone warzywo rozdrabniam.

Posiekaną cebulę szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili wrzucam kapustę i redukuję nadmiar wody, który pozostał po gotowaniu. Całość studzę.

Łączę z pokruszonym przy pomocy widelca twarogiem. Farsz doprawiam solą i pieprzem. Wypełniam nim krążki z ciasta i starannie zlepiam pierogi. Gotuję w osolonym wrzątku.

Jak podać pierogi z kapustą i twarogiem?

Najprostszą, a zarazem najsmaczniejszą opcją jest polanie pierogów masłem. Możecie też podać kwaśną śmietanę lub śmietanę smażoną. W tym artykule opisujemy jak ją przygotować. Jest niezwykle popularna w kuchni dukielskiej i warto jej spróbować.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne pierogi. Koniecznie spróbujcie słodkiej wersji z makiem — smakuje nie tylko od święta. Być może skuszą was również podlaskie pierogi z soczewicą i boczkiem .

Pierogi można okrasić smażoną cebulką z boczkiem.jpg
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli
szybki obiad

Kroję i zapiekam przez 25 minut. Danie jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ
porcja placków ziemniaczanych

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >