Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatek

Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatek

Pierogi z kapustą i twarogiem
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli

W farszu do pierogów z kapustą nie muszą wylądować grzyby. Z warzywem jeszcze lepiej skomponuje się zupełnie inny produkt. Znajdziecie go w lodówce każdego sklepu spożywczego.

Pyszne pierogi z kapustą i twarogiem

Nabiał i kapusta nie są typowym połączeniem. W pierogach też rzadko się spotykają. A jednak smakują tak dobrze, że odkąd je zrobiłam, rodzina wciąż domaga się kolejnego obiadu z ich udziałem.

Składniki:

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 2 nieduże cebule
  • 300 g sera twarogu półtłustego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Połączenie warzywa na bigos i twarogu jest obłędnie pyszne. Takich pierogów trzeba spróbować chociaż raz. Wykonanie, które opisuję w dalszej części artykułu, jest naprawdę proste.

Ciasto na pierogi można wyrobić w robocie kuchennym.jpg
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli
Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków

Jak zrobić smaczne pierogi z kapustą? Dodajcie do farszu twaróg

Zaczynam od oczyszczenia kapusty z wierzchnich liści. Dzielę ją na ćwiartki i przenoszę do garnka wypełnionego osolonym wrzątkiem. Gotuję do miękkości. Odsączone warzywo rozdrabniam.

Posiekaną cebulę szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili wrzucam kapustę i redukuję nadmiar wody, który pozostał po gotowaniu. Całość studzę.

Łączę z pokruszonym przy pomocy widelca twarogiem. Farsz doprawiam solą i pieprzem. Wypełniam nim krążki z ciasta i starannie zlepiam pierogi. Gotuję w osolonym wrzątku.

Jak podać pierogi z kapustą i twarogiem?

Najprostszą, a zarazem najsmaczniejszą opcją jest polanie pierogów masłem. Możecie też podać kwaśną śmietanę lub śmietanę smażoną. W tym artykule opisujemy jak ją przygotować. Jest niezwykle popularna w kuchni dukielskiej i warto jej spróbować.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne pierogi. Koniecznie spróbujcie słodkiej wersji z makiem — smakuje nie tylko od święta. Być może skuszą was również podlaskie pierogi z soczewicą i boczkiem.

Pierogi można okrasić smażoną cebulką z boczkiem.jpg
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli
Tagi: Pierogi Ser Danie