Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Roladki wołowe z mięsem mielonym. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2022 01:00

Roladki wołowe z mięsem mielonym. Niezawodny przepis

Roladki wołowe z mięsem mielonym
canva/Darius Dzinnik

Roladki wołowe z mięsem mielonym to wyraźne, mięsne danie o wyczuwalnym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Roladki z wkładką mięsną to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym.

Roladki wołowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczne, duszone w czosnku i tymianku roladki wołowe z farszem z mięsa mielonego mają genialny smak. Całe danie uzupełnione jest mięsnym sosem, który przygotujesz na wodzie z duszonego mięsa.

Do roladek wołowych z mięsem mielonym podaj ogórki kiszone- tu poznasz przepis na wyśmienite ogórki z liśćmi dębu, wiśni i innymi składnikami, dzięki którym ogórki zyskają niepowtarzalny smak. Roladki podaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi, są idealne do mięsnych dań.

Przed smażeniem zabezpiecz roladki, aby nie rozleciały się pod wpływem wysokiej temperatury. W tym celu wykorzystaj wykałaczki lub nitkę, osobiście polecam nitkę, ponieważ łatwiej usmażysz rolady i bez problemu zdejmiesz ją zaraz po ugotowaniu mięsa.

Z wołowiny przygotujesz również wiele wyśmienitych dań- tu poznasz prosty przepis na policzki wołowe jak z najlepszej restauracji.

Przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości

  • 400 g mielone mięsa wieprzowego

  • 4 ząbki czosnku

  • cebula

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • łyżeczka papryki mielonej

  • łyżka śmietany

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • olej do smażenia

  • sos sojowy do smaku

  • sól, pieprz

Jak zrobić roladki wołowe z mięsem mielonym?

Wołowinę pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą i pieprzem, odstaw.

Na oleju zeszklij posiekaną drobno cebulkę, dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem. Posiekaj gałązki tymianku i dodaj je do zupy, całość smaż, aż mięso zmieni kolor, odstaw do ostygnięcia.

Zimne mięso wyłóż na środek każdego kotleta wołowego, zrób roladkę i obwiąż nitką, aby się nie rozwarstwiły podczas smażenia i duszenia. Gotowe roladki smaż na małej ilości oleju z każdej strony, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka wlej szklankę wody, wsyp paprykę mieloną, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę sosu sojowego i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa, około 1,5-2 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej.

Czosnek, cebula i gałązki tymianku do roladek

Źródło zdjęcia: canva/ Elena Nazarova Gdy roladki będą już ugotowane, wyjmij je z garnka, do wody dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Z roladek zdejmij nitki i podaj z gęstym, aromatycznym sosem.