Smakosze.pl Porady Rośnie wszędzie, mole tego nie znoszą. Wrzucam do szafki i problem znika
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Rośnie wszędzie, mole tego nie znoszą. Wrzucam do szafki i problem znika

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Mole spożywcze to z pewnością zmartwienie niejednej osoby. Niestety czasami ciężko jest z nimi walczyć, ponieważ nie wszystkie sposoby działają. Na szczęście nie trzeba stosować drogich środków chemicznych, aby poradzić sobie z tymi szkodnikami. Istnieje domowy sposób na to, aby je zwalczyć. Koniecznie sprawdź jaki.

Czym są mole spożywcze?

Mole spożywcze to niewielkie owady, które możemy spotkać w kuchni. Lubią się zagnieździć w takich produktach jak mąka , kasza czy wszelkiego rodzaju makarony . Mają one brązowo-szarą barwę, a także osiągają około jednego centymetra długości, więc łatwo jest je zauważyć. Im szybciej zauważymy, ż e pojawiły się w naszej kuchni, tym lepiej . Zwalczenie ich może być trudne. Na szczęście istnieją różne sposoby, aby to zrobić, a my przedstawiamy jeden z nich .

Nieżyjące mole spożywcze
Fot. Shutterstock/Liukov
Weź kurczaka i zalej colą. Ten przepis powala na łopatki

Wrotycz na mole spożywcze

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) to popularna w Europie roślina , która ma bogatą historię i od wielu lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Może być również suplementem diety . Roślina ta pomaga również łagodzić dolegliwości skórne oraz redukuje bóle głowy i zatok. No i oczywiście jest skuteczna w walce z wszelkiego rodzaju pasożytami i owadami . Między innymi właśnie z molami spożywczymi. Dzięki istnieniu tej rośliny powstał sposób na ich zwalczenie .

Wrotycz pospolity zwalcza mole spożywcze

Wrotycz pospolity ma silny, charakterystyczny zapach i może pomóc w walce z molami w kuchni . W jaki sposób?

W pierwszej kolejności należy zebrać jego kwiaty i świeże liście , a następnie je wysuszyć . Można także dokonać zakupu suszonego wrotyczu w sklepach zielarskich.

W kolejnym kroku umieszczamy suszoną roślinę w małych materiałowych woreczkach, a następnie wkładamy do szafek kuchennych, w których trzymamy żywność .

Co kilka tygodni należy wymieniać saszetki.

Dzięki temu prostemu sposobowi uda się zwalczyć mole spożywcze. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie przejrzeć żywność, którą trzymamy w kuchni, a te produkty , w których znalazły się szkodniki, należy od razu wyrzucić .

Żółte kwiaty na łące
Fot. Shutterstock/Eletha15

Sprawdź przepis na bułeczki z jabłkami . Zobacz, jaka zupa jest dobra na odporność i zdrowe jelita .

Pod żadnym pozorem nie jedz tego przed snem. Inaczej będzie nieprzespana noc
Naukowcy znaleźli mikroplastik w tym rodzaju herbaty. Polacy sięgają po nią non stop
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy