Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na odporność i zdrowe jelita. Tę zupę zimą warto jeść częściej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.01.2025 18:20

Na odporność i zdrowe jelita. Tę zupę zimą warto jeść częściej

kapuśniak
Fot. Shutterstock/ffolas

Jaka zdrowa zupa będzie w sam raz na zimę? To zupa wzmacniająca odporność. Kapuśniak na wędzonych żeberkach rozgrzeje i nasyci nas w chłody. 

Jedz kapustę kiszoną na zdrowie

Zimą narzekamy na chłód i zachorowania. Dlatego warto wzmocnić odporność przez odpowiednią dietę. Zdrowe i pożywne zupy z wartościowych składników będą nie tylko smaczne, ale zadbają o nasze zdrowie. Tak właśnie jest z zupą wzmacniającą odporność. Zrobimy ją z kiszonej kapusty, która jest skarbnicą witamin.

Kwaśna i chrupiąca pełna jest witamin z grupy B oraz witaminy C i K. Ten zdrowy i lubiany produkt dostarcza nam potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Kiszona kapusta jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga trawienie i ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Regularne jedzenie kiszonej kapusty wspiera odporność i chroni nas przed infekcjami. Dlatego warto sięgnąć po przepis na kapuśniak na wędzonych żeberkach

kapuśniak
Fot. Canva/arfo
Służby zatrzymały ponad 24 tony na granicy. To nie mogło wjechać do Polski

Jak ugotować kapuśniak na wędzonych żeberkach?

Składniki:

  • 1 ½ kg wędzonych żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz 
  • ziemniaki

Przygotowanie kapuśniaku zaczniemy pokrojenia żeberek i ugotowania do miękkości. Mięso powinno odchodzić od kości. Kiszoną kapustę drobno siekamy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy ją do miękkości i w trakcie wsypujemy kminek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Dodajemy liść laurowy.

Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i dokładamy posiekaną cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty. To samo robimy z mięsem, które oddzielamy od kości. Wszystko gotujemy 20 minut. Dodajemy dużo majeranku i możemy trochę rozcieńczyć wodą. 

Kapuśniak pyszny i zdrowy

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i pieprzem. Kapuśniak podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Można je też dorzucić 20 minut przed końcem gotowania zupy. Kapuśniak jest przyjemnie kwaśny, pożywny i doskonale rozgrzewa.

Z taką zupą zima nie będzie nam straszna. Pożywne danie jest bardzo zdrowe i zadba o naszą odporność. Warto sięgnąć po ten przepis i ugotować kapuśniak na zimowy obiad. Pisaliśmy, jak zrobić deser z ciasta francuskiego na Dzień Babci. Radziliśmy, jaki ketchup należy omijać szerokim łukiem

kapuśniak
Fot. Canva/arfo

Źródło: smaker.pl, swiatleku.pl