Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej
Przestań dodawać wyłącznie sól do ziemniaków. Produkt, który z pewnością masz w kuchni zdecydowanie ułatwi ci przygotowywanie obiadu. Ten trik jest totalnym hitem. Wystarczy, że dodasz go do garnka i w kuchni dzieje się magia.
Odmiana ziemniaków ma znaczenie
Ziemniaki są niezwykle uniwersalnym warzywem. Możemy dodać je do zup i sałatek, robić z nich puree, chrupiące placki ziemniaczane, kopytka, kluski. Ziemniaki z wody podane z posiekanym koperkiem, czy szczypiorkiem to również wyśmienity dodatek do dań obiadowych.
Pamiętajmy jednak, że ile dań z ziemniaków, tyle odmian. Do gotowania najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C. Warzywa są kruche, jednak nie rozpadają się. Do najpopularniejszych odmian należą między innymi Irga, Irys, Sante. Ziemniaki typu C, czyli mączne, doskonale natomiast sprawdzą się do przygotowywania puree, klusek i kopytek. Do takich odmian należą między innymi ziemniaki Gustaw, Bryza, czy Ibis.
Niektórzy gotują ziemniaki w bulionie, inni dodają kostkę rosołową lub sól. Do ziemniaków warto dodać np. jedną marchewkę i dzięki niej wzmocnimy smak warzyw. Kluczowy jest jednak jeszcze jeden dodatek. Masło, bo o nim mowa, nie jest produktem, który wyłącznie wzmacnia smak.
Koleżanka dała mi przepis na domowe krówki. Wystarczą tylko 3 składnikiDlaczego warto dodać masło do gotujących się ziemniaków?
Obrane i pokrojone ziemniaki włóż do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj sól i łyżkę stołową masła. Produkt ma tutaj kluczowe znaczenie. Przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości tłuszczu chroni przed wykipieniem. To jednak nie wszystko.
Masło dodane do ziemniaków sprawi, że warzywa ugotują się znacznie szybciej. Po prostu skrócisz czas ich gotowania.
Jak jeszcze skrócić czas gotowania ziemniaków?
Gotowanie ziemniaków nie musi trwać 20- 30 minut. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki, a ugotują się znacznie szybciej. Jeśli bardzo zależy ci na czasie, możesz dodatkowo zalać je nie zimną, a wrzącą wodą.
Sprawdź również, jak przygotować najlepsze kotlety schabowe. Patent znanego kucharza jest hitem. Na obiad polecamy krupnik według przepisu babci. Nie tylko mięso ma ogromne znaczenie.