Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne drożdżówki czy racuchy. Te proste bułeczki z jabłkami smakują 100 razy lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.01.2025 09:47

Żadne drożdżówki czy racuchy. Te proste bułeczki z jabłkami smakują 100 razy lepiej

bułeczki z jabłkami
Fot. youtube.com/AzizaGotovit

Domowe słodkie wypieki to coś, co lubimy najbardziej. Oto prosty przepis na bułeczki z jabłkami. Dzięki nietypowemu ciastu są lekkie w strukturze i kremowe w smaku.

Bułeczki z ciasta twarogowego

Ciasto z dodatkiem mlecznego białka to świetna baza do słodkich wypieków. Wiemy o tym doskonale przygotowując desery na bazie lejących się mas. Do biszkoptowego ciasta dodajemy więc maślankę lub śmietanę, a gęstość naleśników regulujemy mlekiem.

Jednak jeśli chcemy osiągnąć ciasto bardziej zwarte i sprężyste, takie jak to na bułeczki, warto sięgnąć po jeszcze inny produkt. Jest nim twaróg. Tak jest w tym przepisie, gdzie mielony biały ser łączy się z mąką w gładkie ciasto, z którego formujemy bułeczki z jabłkami. Będą świetnym zamiennikiem smażonych racuchów.

ciasto na racuchy
fot. youtube.com/AzizaGotovit
Wcale nie kawa i nie herbata. Te napoje niszczą zęby najbardziej, omijaj szerokim łukiem

Bułeczki z jabłkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza Gotovit. Autorka pokazuje tam dodatkowo inną wersję podobnego wypieku zastępującego racuchy. Jabłko można dodać do ciasta na bułeczki na etapie zagniatania, zamiast faszerować je potem.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 200 g mąki
  • 200 g twarogu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cynamon i drobny cukier
  • Masło do smażenia

Bułeczki zamiast racuchów

Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier i szczyptę soli i miksujemy, aż lekko się napowietrzy. Dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy. 

Do twarogu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy łopatką i ugniatamy na gładką, sprężystą masę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do leżakowania.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy jabłka, zasypujemy cynamonem. Jeśli są kwaśne, można dosypać też nieco cukru. Dusimy farsz jabłkowy, aż będzie się rozpadał, a następnie studzimy.

Przestudzone jabłka zasypujemy skrobią kukurydzianą i mieszamy. Ciasto dzielimy na połówki, a następnie każdą z nich na 4-5 części. Rozwałkowujemy je na dość gruby placek.

Racuchy faszerujemy masą jabłkową i zaklejamy jak pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu obtaczamy je w drobnym cukrze pomieszanym z cynamonem.

Wypróbuj też przepisy na golonkę w słoikach i zimową zupę na odporność.

zaklejanie racuchów
fot. youtube.com/AzizaGotovit