Żadne drożdżówki czy racuchy. Te proste bułeczki z jabłkami smakują 100 razy lepiej
Domowe słodkie wypieki to coś, co lubimy najbardziej. Oto prosty przepis na bułeczki z jabłkami. Dzięki nietypowemu ciastu są lekkie w strukturze i kremowe w smaku.
Bułeczki z ciasta twarogowego
Ciasto z dodatkiem mlecznego białka to świetna baza do słodkich wypieków. Wiemy o tym doskonale przygotowując desery na bazie lejących się mas. Do biszkoptowego ciasta dodajemy więc maślankę lub śmietanę, a gęstość naleśników regulujemy mlekiem.
Jednak jeśli chcemy osiągnąć ciasto bardziej zwarte i sprężyste, takie jak to na bułeczki, warto sięgnąć po jeszcze inny produkt. Jest nim twaróg. Tak jest w tym przepisie, gdzie mielony biały ser łączy się z mąką w gładkie ciasto, z którego formujemy bułeczki z jabłkami. Będą świetnym zamiennikiem smażonych racuchów.
Wcale nie kawa i nie herbata. Te napoje niszczą zęby najbardziej, omijaj szerokim łukiemBułeczki z jabłkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza Gotovit. Autorka pokazuje tam dodatkowo inną wersję podobnego wypieku zastępującego racuchy. Jabłko można dodać do ciasta na bułeczki na etapie zagniatania, zamiast faszerować je potem.
Składniki
- 2 jabłka
- 200 g mąki
- 200 g twarogu
- 50 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cynamon i drobny cukier
- Masło do smażenia
Bułeczki zamiast racuchów
Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier i szczyptę soli i miksujemy, aż lekko się napowietrzy. Dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
Do twarogu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy łopatką i ugniatamy na gładką, sprężystą masę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do leżakowania.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy jabłka, zasypujemy cynamonem. Jeśli są kwaśne, można dosypać też nieco cukru. Dusimy farsz jabłkowy, aż będzie się rozpadał, a następnie studzimy.
Przestudzone jabłka zasypujemy skrobią kukurydzianą i mieszamy. Ciasto dzielimy na połówki, a następnie każdą z nich na 4-5 części. Rozwałkowujemy je na dość gruby placek.
Racuchy faszerujemy masą jabłkową i zaklejamy jak pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu obtaczamy je w drobnym cukrze pomieszanym z cynamonem.
Wypróbuj też przepisy na golonkę w słoikach i zimową zupę na odporność.