Rozbij jajka i wlej do foremki na lód. To mój sposób na oszczędzanie. Szkoda, że nie znałam go wcześniej
Dlaczego warto wlać jajka do foremki na lód? Odpowiedź zaskoczy każdego. Jeszcze do niedawna sama bym w to nie uwierzyła. Dziś robię tak praktycznie po każdych większych zakupach.
Jak prosto oszczędzić na jajkach?
Jeszcze do niedawna unikałam kupowania większych ilości jaj w promocjach z obawy przed tym, że zepsują się, nim je zjemy. Na szczęście odkryłam prosty i bezpieczny sposób ich przechowywania.
Teraz już nie wkładam nabiału do lodówki po przyjściu ze sklepu. Zamiast tego przygotowuje je w odpowiedni sposób. Cały proces jest dość szybki i wyjątkowo skuteczny. Dokładną instrukcję przedstawiam w dalszej części artykułu.
Jak przechowywać mrożone jajka?
Zaczynam od umycia nabiału i foremki do kostek lodu. Po dokładnym osuszeniu przenoszę całe jaja do otworów i wkładam do zamrażalnika . Gdy już się zestalą, tworząc twarde sześciany, umieszczam w torebce ze struną i ponownie przenoszę do chłodziarki.
W tej formie jajka poczekają na zjedzenie nawet do 2 miesięcy. W lodówce wytrzymałyby co najwyżej dwa tygodnie. Co ważne, będzie je także łatwo wyjąć — mrożone były osobno i nie zlały się ze sobą.
Do czego wykorzystać jajka?
Mrożone lub nie, jaja świetnie nadają się zarówno do wypieków, jak i dań wytrawnych. Do większości jaja trzeba będzie rozmrozić, przenosząc je do lodówki na kilka godzin. Do zrobienia sadzonych nie będzie to konieczne — po prostu wrzucamy sześciany na patelnię.
W moim domu obiad z takim jajem cieszy się sporą popularnością. Dodajemy do niego ziemniaki i kefir lub ugotowaną fasolkę szparagową , gdy jest dostępna. Z sześcianów często robimy też jajecznicę z boczniakami .