Smakosze.pl Porady Rozbij jajka i wlej do foremki na lód. To mój sposób na oszczędzanie. Szkoda, że nie znałam go wcześniej
Sceen z filmu na kanale YouTube Cookist Wow

Rozbij jajka i wlej do foremki na lód. To mój sposób na oszczędzanie. Szkoda, że nie znałam go wcześniej

30 sierpnia 2023

Dlaczego warto wlać jajka do foremki na lód? Odpowiedź zaskoczy każdego. Jeszcze do niedawna sama bym w to nie uwierzyła. Dziś robię tak praktycznie po każdych większych zakupach.

Jak prosto oszczędzić na jajkach?

Jeszcze do niedawna unikałam kupowania większych ilości jaj w promocjach z obawy przed tym, że zepsują się, nim je zjemy. Na szczęście odkryłam prosty i bezpieczny sposób ich przechowywania.

Teraz już nie wkładam nabiału do lodówki po przyjściu ze sklepu. Zamiast tego przygotowuje je w odpowiedni sposób. Cały proces jest dość szybki i wyjątkowo skuteczny. Dokładną instrukcję przedstawiam w dalszej części artykułu.

Jajka w foremce do zamrażania.jpg
Sceen z filmu na kanale YouTube  Cookist Wow
Odkąd robię ciasto bez pieczenia „Kinder Bueno”, rodzina nie chce słyszeć o innych. Nic lepszego dawno nie jadłam

Jak przechowywać mrożone jajka?

Zaczynam od umycia nabiału i foremki do kostek lodu. Po dokładnym osuszeniu przenoszę całe jaja do otworów i wkładam do zamrażalnika . Gdy już się zestalą, tworząc twarde sześciany, umieszczam w torebce ze struną i ponownie przenoszę do chłodziarki.

W tej formie jajka poczekają na zjedzenie nawet do 2 miesięcy. W lodówce wytrzymałyby co najwyżej dwa tygodnie. Co ważne, będzie je także łatwo wyjąć — mrożone były osobno i nie zlały się ze sobą.

Do czego wykorzystać jajka?

Mrożone lub nie, jaja świetnie nadają się zarówno do wypieków, jak i dań wytrawnych. Do większości jaja trzeba będzie rozmrozić, przenosząc je do lodówki na kilka godzin. Do zrobienia sadzonych nie będzie to konieczne — po prostu wrzucamy sześciany na patelnię.

W moim domu obiad z takim jajem cieszy się sporą popularnością. Dodajemy do niego ziemniaki i kefir lub ugotowaną fasolkę szparagową , gdy jest dostępna. Z sześcianów często robimy też jajecznicę z boczniakami .

Kostki jajeczne.jpg
Sceen z filmu na kanale YouTube  Cookist Wow
Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Składniki są tanie, a rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Zamiast cukru, dodaj do kawy ten składnik. Organizm ci podziękuje, a smak napoju powali na kolana
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy