Smakosze.pl Przepisy Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe
fot. Shutterstock/agnes kantaruck

Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe

31 marca 2024

Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.

Schab na dziko

Kiedy myślimy „schabowe”, przychodzi nam do głowy cienko rozbity kotlet w chrupiącej, złocistej panierce. Ale kotletów takich jest przecież bogactwo – można przyrządzać je smażone, pieczone i duszone z różnymi dodatkami .

Schab jest chudym mięsem o dość delikatnym smaku, które dodatkowo łatwo ścina się w twardy kotlet. Rozwiązaniem jest stosowanie marynat, które pozwalają je zmiękczyć , a dodatkowo nadają mu niepowtarzalnego smaku.

schab w glazurze
fot. Canva
Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

Marynowanie schabu

To zestawienie smaków znane jest jako schab na dziko . Cały przepis składa się z prostej, ale ciekawej w smaku marynaty, która rzeczywiście smakiem przywodzi na myśl gotowanie bliskie natury.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego wysokiej jakości lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu barbecue
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Marynata do schabu

Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Można też namoczyć go na godzinę-dwie w mleku.

W miseczce łączymy składniki marynaty i dokładnie rozprowadzamy rózgą na jednolitą masę. Sprawdzamy na smak, oceniając jego balans. Marynata powinna być dymna i słodkawa . W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Schab mieszamy z marynatą. Dobrym pomysłem na marynowanie mięsa jest umieszczenie go w foliowej torebce, zamiast w misce. Dzięki temu składniki będą miały ze sobą większy kontakt. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin , a najlepiej na noc.

Po zdjęciu z patelni schab można smażyć na patelni – w takim wypadku warto obetrzeć go z nadmiaru marynaty. Można też schab upiec, a wtedy mieszanka powinna ładnie pokryć mięso.

Wypróbuj też przepisy na schab świąteczny według Tomasza Strzelczyka i zapiekankę z puree ziemniaczanym .

smażenie schabu
fot. Canva
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania
Taką sałatkę robię co roku na Lany Poniedziałek. Jarzynowa przy niej nie ma szans
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy