Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką sałatkę robię co roku na Lany Poniedziałek. Jarzynowa przy niej nie ma szans
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.03.2024 17:15

Taką sałatkę robię co roku na Lany Poniedziałek. Jarzynowa przy niej nie ma szans

sałatka z kurczakiem
fot. youtube.com/cookrate.polska

Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.

Nietypowa jarzynowa

Bogata w warzywa, białko i tłuszcze różnego pochodzenia – taka właśnie jest ta sałatka. Wprowadza ona do tradycji świątecznej jarzynowej kilka rzadziej spotykanych smaków, a jest tak sycąca, że wystarczy na pojedynczą przekąskę.

Jej zaletą jest także to, że można przygotować ją w wersji warstwowej. Oznacza to, że prezentuje się bardziej okazale na świątecznym stole. Zachęcamy, żeby zastąpić podobną sałatką tradycyjną jarzynową.

sałatka dekorowana marchewką
fot. youtube.com/cookrate.polska
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania

Sałatka warstwowa na święta

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z przepisu kanału Cookrate Polska. W tamtejszej wersji marchewka występuje jako tzw. marchew po koreańsku. Można zrobić ją samemu z marchewki pokrojonej julienne i zmieszanej z czosnkiem i olejem spod smażenia cebuli. Można też użyć surowej lub zblanszowanej mrachwi pokrojonej w cienkie paski.

Składniki

  • ½ gotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu)
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g majonezu
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • Warzywa do przybrania

Przygotowujemy sałatkę z kurczakiem

Majonez i jogurt łączymy w dressing do sałatki i przyprawiamy. Cebulę kroimy w cienkie pióra, zasypujemy cukrem i zalewamy gorącą wodą, by lekko ją zamacerować, a następnie odsączamy. 

Odcedzamy kukurydzę z puszki. Marchew kroimy w drobne paseczki, we wstęgi obieraczką do warzyw, a najlepiej – obieraczką julienne. Zalewamy ją wrzątkiem, dodając sok z połowy cytryny, a następnie cedzimy.

Mięso z kurczaka rozdrabniamy i układamy na dnie formy do tortu. Warstwę pokrywamy majonezem. Kolejną warstwę stanowi czerwona cebula i marchewka. Przykrywamy ją kolejną warstwą sosu majonezowego.

Kolejne warstwy również rozdzielamy sosem i każdą lekko dociskamy. Są to kolejno: jajko ugotowane na twardo i starte na tarce, kukurydza z puszki i żółty ser starty na tarce o grubych okach. Po przykryciu go majonezem dekorujemy sałatkę, np. blanszowaną marchewką i posiekanym koperkiem, a także wybranymi warzywami.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, by stężała. Z formy wyjmujemy najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na kremowy sos chrzanowy i sycącą zupę fasolową.

wykrojona jarzynowa
fot. youtube.com/cookrate.polska