Taką sałatkę robię co roku na Lany Poniedziałek. Jarzynowa przy niej nie ma szans
Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.
Nietypowa jarzynowa
Bogata w warzywa, białko i tłuszcze różnego pochodzenia – taka właśnie jest ta sałatka. Wprowadza ona do tradycji świątecznej jarzynowej kilka rzadziej spotykanych smaków, a jest tak sycąca, że wystarczy na pojedynczą przekąskę.
Jej zaletą jest także to, że można przygotować ją w wersji warstwowej. Oznacza to, że prezentuje się bardziej okazale na świątecznym stole. Zachęcamy, żeby zastąpić podobną sałatką tradycyjną jarzynową.
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowaniaSałatka warstwowa na święta
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z przepisu kanału Cookrate Polska. W tamtejszej wersji marchewka występuje jako tzw. marchew po koreańsku. Można zrobić ją samemu z marchewki pokrojonej julienne i zmieszanej z czosnkiem i olejem spod smażenia cebuli. Można też użyć surowej lub zblanszowanej mrachwi pokrojonej w cienkie paski.
Składniki
- ½ gotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu)
- 1 czerwona cebula
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g majonezu
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 mały pęczek koperku
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz
- Warzywa do przybrania
Przygotowujemy sałatkę z kurczakiem
Majonez i jogurt łączymy w dressing do sałatki i przyprawiamy. Cebulę kroimy w cienkie pióra, zasypujemy cukrem i zalewamy gorącą wodą, by lekko ją zamacerować, a następnie odsączamy.
Odcedzamy kukurydzę z puszki. Marchew kroimy w drobne paseczki, we wstęgi obieraczką do warzyw, a najlepiej – obieraczką julienne. Zalewamy ją wrzątkiem, dodając sok z połowy cytryny, a następnie cedzimy.
Mięso z kurczaka rozdrabniamy i układamy na dnie formy do tortu. Warstwę pokrywamy majonezem. Kolejną warstwę stanowi czerwona cebula i marchewka. Przykrywamy ją kolejną warstwą sosu majonezowego.
Kolejne warstwy również rozdzielamy sosem i każdą lekko dociskamy. Są to kolejno: jajko ugotowane na twardo i starte na tarce, kukurydza z puszki i żółty ser starty na tarce o grubych okach. Po przykryciu go majonezem dekorujemy sałatkę, np. blanszowaną marchewką i posiekanym koperkiem, a także wybranymi warzywami.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, by stężała. Z formy wyjmujemy najlepiej bezpośrednio przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na kremowy sos chrzanowy i sycącą zupę fasolową.