Rozbijam schab i kładę na niego te składniki. Ten obiad jest hitem w moim domu
Kotlety schabowe z panierką nie są tak dobre, jak potrawa, którą poczęstowała mnie jakiś czas temu przyjaciółka. Odkąd podałam ją moim bliskim po raz pierwszy, często do niej wracam. Zawsze są zachwyceni. Musicie spróbować.
Smaczne danie z kotletami schabowymi
Klasyczne kotlety schabowe potrafią się znudzić. Niedawno rozmawiałam o tym, ze znajomą i poradziła mi, bym na kolejny obiad przygotowała mięso w piekarniku. Nigdy wcześniej ta nie robiłam, więc byłam sceptyczna.
Jednak okazało się, że dodanie do zamarynowanego w prostej mieszance przypraw i sosów schabu kilku warzyw sprawia, że całość smakuje wyśmienicie. Co jest potrzebne do wykonania potrawy? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na kotlety schabowe po cygańsku
Prosty pomysł na przełożenie mięsa cebulką, papryką i ogórkami kiszonymi oraz wcześniejsze zamarynowanie go w mieszance z dodatkiem sosu pomidorowego sprawi, że szybko — choć trzeba pracę rozłożyć w czasie — uzyskamy naprawdę smaczne danie. Taki obiad bardzo smakuje mojej rodzinę. Warto się skusić.
Składniki:
- 800 g schabu
- 1 większa papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 4 nieduże ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 25 g ketchupu
- 50 g majonezu
- 20 g musztardy
- 125 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników na pyszne danie dla całej rodziny nie potrzebujemy wiele, a dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie go również jest banalne i wymaga tylko posiadania piekarnika oraz formy żaroodpornej. W dalszej części artykułu znajdziecie szczegółową instrukcję.
Jak zrobić kotlety schabowe po cygańsku? Przepis jest prosty
Zaczynam od sporządzenia marynaty. W tym celu w misce mieszam ze sobą koncentrat pomidorowy, wodę, ketchup, majonez, musztardę, słodką paprykę, około pół łyżeczki soli i pieprz wedle uznania — u mnie spora szczypta, bo lubimy pikantne dania.
Dodaję jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po wymieszaniu uzyskuję znakomitą marynatę. Odstawiam ją na chwilę, by przygotować schab. Mięso tnę na plastry o grubości około 1,5 cm i delikatnie je rozbijam. Dokładnie nacieram je przygotowaną mieszanką z pomidorami i umieszczam w misce.
Naczynie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cebulę pozbawiam łupiny i kroję w piórka, a oczyszczoną z nasion paprykę w paseczki.
Ogórki kiszone wyjmuję z zalewy i tnę na cienkie plasterki. Wszystko mieszam, a następnie niewielką porcją warzyw wykładam dno naczynia żaroodpornego. Na nich — kawałek po kawałku — układam kotlety schabowe w marynacie tak, aby na siebie zachodziły.
Na każdym mięsnym kąsku umieszczam odrobinę warzywnego miksu. Wierzch polewam resztą marynaty z dna miski. Całość piekę pod przykryciem przez 70-80 minut. Warto pod koniec przyrządzania 1-2 razy skontrolować stan mięsa, by nie wyszło zbyt suche.
Jak podać kotlety schabowe po cygańsku?
Do tej propozycji pasują klasyczne dodatki skrobiowe takie jak ziemniaki z wody lub kasza np. gryczana niepalona — która jest bezglutenowa — lub jaglana. Możecie te oczywiście podać makaron czy ryż, jeśli akurat macie je ugotowane.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety schabowe. Sprawdźcie jak przygotować wersję z ananasem . Być może skusi was też sprawdzony przepis na kotlety schabowe z kością .