Smakosze.pl

Wikipedia

W życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Ten dodatek jest po prostu genialny

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Racuchy zwykle robimy z jabłkami, a do ich jedzenia nie trzeba nikogo namawiać. To bardzo lubiane danie, które znika w mgnieniu oka. Jednak ja odkryłam przepis na jeszcze smaczniejsze racuchy. Są obłędnie pyszne dzięki genialnemu dodatkowi. 

Racuchy, które zaskoczą smakiem

Racuchy są lubiane przez osoby dosłownie w każdym wieku. Dzieci się nimi zajadają, aż im się uszy trzęsą. Dorośli też nie potrafią odmówić sobie racuchów. Też je uwielbiam, ale odkąd odkryłam ten przepis, tylko tak robię to pyszne danie.

Teraz do racuchów dodaję śliwki i danie wychodzi niezwykle smaczne. Powiem szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Wychodzą pulchniutkie, mięciutkie, a smak śliwek jest fenomenalny. Polecam przepis na racuchy ze śliwkami. Ważne, by produkty miały temperaturę pokojową, a ciasto pięknie wyrośnie. 

racuchy
YouTube/@kuchniapysznosci
Średniowieczny deser, który jadał Jagiełło, co niedziela ląduje na moim stole

Średniowieczny deser, który jadał Jagiełło, co niedziela ląduje na moim stole

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 5 śliwek
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • olej

Do miski dodajemy drożdże, cukier, sól, letnie mleko, jako i przesianą mąkę. Wszystkie składniki ubijamy na gładką masę. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie myjemy śliwki, kroimy na pół i usuwamy pestki. 

Na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy je w cieście drożdżowym i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Na jednej stronie smażymy około 6-7 minut. Usmażone racuchy ze śliwkami wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy ze śliwkami na jesienny obiad

Racuchy ze śliwkami możemy posypać cukrem pudrem i w ten sposób podawać. Są wyjątkowo pulchne, miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantuję, że racuchy szybko znikną z talerzy. U mnie w domu każdy chce dokładkę tego dania.

Jest ono bardzo proste w przygotowaniu i apetyczne. Pamiętajmy, by składniki nie były zimne, wówczas ciasto wyrośnie, a racuchy wyjdą niezwykle pulchne. Śliwki dopełniają smaku tego jesiennego dania. Przyrządźcie je na jesienny obiad. Pisaliśmy jak zrobić racuchy z dynią. Radziliśmy też jak zrobić szybkie i puszyste racuchy. 

racuchy
YouTube/@SmakowiteDania

Źródło: mecooks.pl

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

CZYTAJ DALEJ
Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >