Rozenek-Majdan chwali się płaskim brzuchem. Ta dieta do dziś wzbudza kontrowersje
Dieta wegetariańska nie ma dobrej prasy. Wielu Polaków postrzega ją jako niepełnowartościową i prowadzącą do chorób. W tym gronie nie znajdziemy Małgorzaty Rozenek-Majdan, która ostatnio pochwaliła się, że właśnie dzięki takiemu żywieniu osiągnęła wymarzoną sylwetkę i czuje się fantastycznie. Internauci rozpoczęli burzliwą dyskusję.
Wegetarianizm jest zdrowy
Wiele osób uważa, że wegetarianizm jest dietą deficytową, która może przyczynić się do rozwoju chorób i osłabienia organizmu. Jednak prawda jest taka, że jedzenie mięsa nie jest gwarantem zachowania ciała w dobrej kondycji.
Choć Rozenek-Majdan po prostu pochwaliła się — nie przytaczając żadnych badań — że, eliminując je z diety, czuje się fantastycznie, można znaleźć liczne dowody na potwierdzenie jej słów. Najważniejsze jest stanowisko WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia.
Internauci oburzeni wegetarianizmem
Namawianie do wegetarianizmu przez wielu Polaków jest źle postrzegane. Pod postem Małgorzaty Rozenek-Majdan pojawiły się liczne komentarze kwestionujące zasadność ograniczania spożycia mięsa i zarzucające wegetarianom oraz weganom zbytnie dramatyzowanie, jakie mają oni wykazywać, twierdząc, że spożycie mięsa jest brakiem empatii wobec zwierząt.
Nie zabrakło również głosów, że sylwetka celebrytki wcale nie jest atrakcyjna , a właśnie niezdrowa i nie na miejscu jest jej pokazywanie. Prezenterce TVN zarzucono także, że przecenia rolę diety wegetariańskiej w swoim osiąganiu wymarzonej figury.
Dieta wegetariańska w praktyce
Żywienie bezmięsne, jak każde inne, spełni swoją funkcję, czyli zachowa nas w dobrej formie, jeśli nasze posiłki będą dobrze zbilansowane. Przykładem smakowitego wegetariańskiego przysmaku może być pyszna sałatka zaprezentowana przez Małgorzatę Rozenek-Majdan w programie W dobrym stylu emitowanym w TVN Style.
Przepis na sałatkę z komosą ryżową
Składniki:
- porcja komosy ryżowej
- świeży szpinak
- garść czerwonych porzeczek
- pół awokado
- niewielka marchewka
- 2 drobne cebulki szalotki
- pestki słonecznika wedle uznania
- sos winegret
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski i łączymy ją z umytymi liśćmi szpinaku, startą na tarce marchewką, posiekaną szalotką, pokrojonym w kostkę awokado i porzeczkami (rozmrożonymi, jeśli robimy danie poza sezonem). Całość polewamy sosem winegret, mieszamy i posypujemy pestkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zdrowe dania. Sprawdźcie koniecznie kawową owsiankę z przepisu dietetyka. Być może skusi was też zdrowa wersja smalcu — ze świeżym pieczywem jest pyszny.
Źródło: IG/m_rozenek, tvnstyle