Smakosze.pl Przepisy Rozkładam na cieście francuskim i zwiijam w rulon. Ta ciepła kolacja zasługuje na medal
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Rozkładam na cieście francuskim i zwiijam w rulon. Ta ciepła kolacja zasługuje na medal

14 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszą kolację dla domowników? W takim razie koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowana według niego kolacja z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Znakomite danie przyrządzisz w kilkanaście minut i nikt nie odejdzie od stołu głodny.

Najlepsza kolacja z ciasta francuskiego

Kolacja to niewątpliwie ważny posiłek w ciągu dnia. I nie do końca chodzi tutaj o trzymanie się diety i poprawnych nawyków żywieniowych. Podczas tego ostatniego posiłku w ciągu dnia można spędzić miły czas z rodziną. Szczególnie jeżeli towarzyszyć temu będzie kolacja z ciasta francuskiego, którą przygotujesz z poniższego przepisu.

Potrawa ma formę małych zapiekanek, które w połączeniu z lekką sałatką będą idealnym daniem . W dodatku ich przygotowanie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne, więc zdążysz wszystko przygotować. Na twoim miejscu od razu zrobiłbym kolację z podwójnej porcji, bo rodzina będzie domagała się dokładki.

ser.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Wbijam jajka do miski i dosypuję chipsy ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Ciasto francuskie to nie wszystko

Podstawowym składnikiem dania jest oczywiście ciasto francuskie. Na poniższej liście znajdziesz też pozostałe składniki oraz ich proporcje. Możesz oczywiście modyfikować je według własnych upodobań, jednak to konkretne połączenie smakuje naprawdę wybornie.. Zdjęcia pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 6 plastrów ulubionej szynki
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 pęczek szczypioru
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka z ciasta francuskiego – przepis

Na blacie rozłóż ciasto i ułóż na nim plastry szynki. Umyty szczypior drobno posiekaj i rozsyp go po szynce. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Następnie rozmieść go po całej powierzchni ciasta. Całość przypraw mieloną słodką papryką, pieprzem i solą.

Ciasto francuskie zacznij zwijać w rulon od strony dłuższego boku. Pokrój go na plastry o grubości od 2 do 3 centymetrów i płasko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe podawaj na kolację.

Sprawdź także przepis na sałatkę z marchewki oraz zobacz, ile można zarobić w Lidlu .

kolacja.jpg

Gigant fast fooda z Ameryki otworzył kolejny lokal. Kolejka czekała od 5 rano, stawka była ogromna
Zawijam w osłonkę i umieszczam w piekarniku. Pyszna domowa kiełbasa bez wędzenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy