Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam w osłonkę i umieszczam w piekarniku. Pyszna domowa kiełbasa bez wędzenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.11.2024 16:32

Zawijam w osłonkę i umieszczam w piekarniku. Pyszna domowa kiełbasa bez wędzenia

domowa kiełbasa
fot. youtube.com/cozmiesa

Oto prosty przepis na domową kiełbasę żywiecką. Nie wymaga ona wiele zachodu ani wędzarni. Efektem jest doskonała wędlina bez konserwantów. Teraz możesz taką zrobić we własnej kuchni

Kiełbasa żywiecka w domu

Kiełbasa to jeden z hitów polskiej kuchni, zarówno w kraju, jak i wśród międzynarodowych miłośników naszego jedzenia. Nie robimy jej jednak często w domach, bo wymaga specjalistycznego sprzętu.

Chyba że jednak nie wymaga – jak w wypadku tego przepisu. Kiełbasa doskonale obędzie się bez wędzenia, a przygotowujemy ją wyłącznie w piekarniku. Zwłaszcza kiełbasa żywiecka, o ograniczonej ilości przypraw, jest łatwa do przygotowania w warunkach domowych.

faszerowanie kiełbasy
fot. youtube.com/cozmiesa
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć

Domowa kiełbasa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Co z mięsa. Autor pokazuje tam prostą metodę nadziewania kiełbasy bez użycia specjalistycznego narzędzia. Wystarczy upchnąć mięso łyżką w osłonce.

Składniki

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 400 g boczku
  • 200 g golonki lub ścięgnistej wołowiny
  • 50 g słoniny
  • 8 g czosnku suszonego
  • 15 g peklosoli
  • 5 g mielonego pieprzu
  • Osłonki kiełbasiane

Kiełbasa bez wędzenia

Przygotowujemy mięsa do kiełbasy. Szynkę kroimy w dość drobną kostkę, wykrawając tłuszcz i powięzi. Boczek kroimy w kostkę do mielenia. Podobnie z mięsem trzeciej klasy, do którego dołączamy ścinki z szynki.

W osobnych naczyniach zasypujemy mięso peklosolą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Powinno peklować się przez 1-2 doby.

Wszystkie mięsa prócz szynki, a także słoninę, mielimy. Łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy czosnkiem i pieprzem.

Osłonki białkowe namaczamy i związujemy z jednej strony. Rolujemy jak rękawy, by łatwiej było je nadziewać. Łyżką przekładamy do osłonek mięso i dokładnie uciskamy. Następnie związujemy z drugiej strony pilnując, by w środku nie znalazło się powietrze.

Kiełbasę wieszamy od spodu kratki do piekarnika lub układamy na kratce. Na dnie piekarnika umieszczamy blachę lub papier, by tłuszcz mógł swobodnie skapywać z mięsa. Pieczemy w temperaturze 90 stopni, aż kiełbasa osiągnie wewnętrzne ciepło 68 stopni. Powinno potrwać to ok. 3 godzin.

Po wyjęciu z piekarnika kiełbasę studzimy. Odkładamy ją do lodówki na 2-3 dni. Przez ten czas obeschnie i będzie miękka i aromatyczna.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z ćwiartek kurczaka i idealny barszcz czerwony.

gotowa kiełbasa
fot. youtube.com/cozmiesa