Wbijam jajka do miski i dosypuję chipsy ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.
Omlet z chipsów
To danie wygląda trochę jakby sześciolatek dorwał się do kuchni i próbował zrobić coś naprawdę prostego. Tym bardziej zaskakujące, że w rzeczywistości jego autorem jest znany kucharz. Co to za potrawa? Ziemniaczany omlet, ale bardzo nietypowy.
Nietypowy, bo przygotowany z… chipsów. Kojarzymy je (i raczej słusznie) jako śmieciowe jedzenie. Jednak w wielu kulturach kulinarnych, jak choćby w amerykańskiej, serwuje się je na zmianę z innymi formami ziemniaków. Warto eksperymentować z zastosowaniem ich także w sałatkach czy kanapkach.
Gigant fast fooda z Ameryki otworzył kolejny lokal. Kolejka czekała od 5 rano, stawka była ogromnaJajko i chipsy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Niesamowite przepisy. Oryginalnie zaś receptura pochodzi z książki kucharskiej znanego kucharza Ferrana Adrii, właściciela gwiazdkowej restauracji El Bulli.
Składniki
- 7-8 jajek
- 1 średnie opakowanie chipsów ziemniaczanych
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- Pieprz, sól
Wybij jajko i dodaj chrupki ziemniaczane
Jajko rozbijamy rózgą w miseczce na lekko napowietrzoną masę, dodając pieprz i sól. Do miski wrzucamy chipsy i mieszamy łopatką, aż będą dobrze oklejone masą jajeczną.
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę lub masło. Wylewamy na nią masę ziemniaczaną. Lekko wyrównujemy, by nie pokruszyć chipsów, ale uformować z nich placek.
Smażymy, aż masa będzie od dołu rumiana, a w środku ścięta i miękka. Można także dosmażyć placek, przewracając go na patelni. Wtedy przykrywamy ją talerzem, obracamy i z powrotem zsuwamy omlet na patelnię.
Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę żywiecką bez wędzenia i kotlety z ćwiartek drobiowych.