Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbijam jajka do miski i dosypuję chipsy ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.11.2024 18:24

Wbijam jajka do miski i dosypuję chipsy ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

chipsy w jajku
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy

Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.

Omlet z chipsów

To danie wygląda trochę jakby sześciolatek dorwał się do kuchni i próbował zrobić coś naprawdę prostego. Tym bardziej zaskakujące, że w rzeczywistości jego autorem jest znany kucharz. Co to za potrawa? Ziemniaczany omlet, ale bardzo nietypowy.

Nietypowy, bo przygotowany z… chipsów. Kojarzymy je (i raczej słusznie) jako śmieciowe jedzenie. Jednak w wielu kulturach kulinarnych, jak choćby w amerykańskiej, serwuje się je na zmianę z innymi formami ziemniaków. Warto eksperymentować z zastosowaniem ich także w sałatkach czy kanapkach.

smażenie chipsów
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy
Gigant fast fooda z Ameryki otworzył kolejny lokal. Kolejka czekała od 5 rano, stawka była ogromna

Jajko i chipsy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Niesamowite przepisy. Oryginalnie zaś receptura pochodzi z książki kucharskiej znanego kucharza Ferrana Adrii, właściciela gwiazdkowej restauracji El Bulli.

Składniki

  • 7-8 jajek
  • 1 średnie opakowanie chipsów ziemniaczanych
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • Pieprz, sól

Wybij jajko i dodaj chrupki ziemniaczane

Jajko rozbijamy rózgą w miseczce na lekko napowietrzoną masę, dodając pieprz i sól. Do miski wrzucamy chipsy i mieszamy łopatką, aż będą dobrze oklejone masą jajeczną.

Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę lub masło. Wylewamy na nią masę ziemniaczaną. Lekko wyrównujemy, by nie pokruszyć chipsów, ale uformować z nich placek.

Smażymy, aż masa będzie od dołu rumiana, a w środku ścięta i miękka. Można także dosmażyć placek, przewracając go na patelni. Wtedy przykrywamy ją talerzem, obracamy i z powrotem zsuwamy omlet na patelnię.

Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę żywiecką bez wędzenia i kotlety z ćwiartek drobiowych.

gotowy omlet.jpg
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy