Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym
Fasolka po bretońsku w swojej tradycyjnej wersji zwykle składa się z samej fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Tym razem zdradzamy recepturę, w której ważnym składnikiem jest kiszony ogórek. Dzięki niemu danie ma wyrazisty i lekko kwaśny smak.
Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo popularna w całym naszym kraju. Tradycyjnie przygotowuje się ją w sosie pomidorowym wraz z podsmażoną kiełbasą. Wiele osób decyduje się na kupienie gotowej fasolki w słoiku lub puszce, jednak znacznie smaczniejsza wychodzi po samodzielnym ugotowaniu.
Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, dodaj do niej kilka kiszonych ogórków. Ich słoność i kwaśność podkręci walory smakowe dania, a także poprawi trawienie tego, bądź co bądź, ciężkostrawnego posiłku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fasolkę po bretońsku z kiszonym ogórkiem
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak zrobić fasolkę po bretońsku z ziemniakami. W tym tekście zdradzamy 3 porady, aby zrobić fasolkę po bretońsku w mistrzowskim stylu.
Składniki:
-
pół kg fasoli Jaś
-
pęto kiełbasy
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
szklanka passaty pomidorowej
-
3 ogórki kiszone
-
majeranek
-
mielona słodka papryka
-
3 liście laurowe
-
4 ziela angielskie
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od namoczenia fasoli przez noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości w świeżej wodzie wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Odsącz fasolę i odstaw ją na bok.
Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż oba składniki na oleju. Dodaj do nich pod koniec posiekany drobno czosnek. Całość przerzuć do garnka z fasolą i postaw na gazie.
Dodaj do fasoli passatę, majeranek, słodką paprykę i gotuj przez około 45 minut, aż sos zgęstnieje i pokryje fasolę. Pod koniec wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego.
Źródło: canva/Juan Moyano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kardamonowy