Smakosze.pl Przepisy Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym
canva/rlat, Getty Images Pro

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

15 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka po bretońsku w swojej tradycyjnej wersji zwykle składa się z samej fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Tym razem zdradzamy recepturę, w której ważnym składnikiem jest kiszony ogórek. Dzięki niemu danie ma wyrazisty i lekko kwaśny smak.

Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo popularna w całym naszym kraju. Tradycyjnie przygotowuje się ją w sosie pomidorowym wraz z podsmażoną kiełbasą. Wiele osób decyduje się na kupienie gotowej fasolki w słoiku lub puszce, jednak znacznie smaczniejsza wychodzi po samodzielnym ugotowaniu.

Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, dodaj do niej kilka kiszonych ogórków. Ich słoność i kwaśność podkręci walory smakowe dania, a także poprawi trawienie tego, bądź co bądź, ciężkostrawnego posiłku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fasolkę po bretońsku z kiszonym ogórkiem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak zrobić fasolkę po bretońsku z ziemniakami. W tym tekście zdradzamy 3 porady, aby zrobić fasolkę po bretońsku w mistrzowskim stylu.

Składniki:

  • pół kg fasoli Jaś

  • pęto kiełbasy

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szklanka passaty pomidorowej

  • 3 ogórki kiszone

  • majeranek

  • mielona słodka papryka

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od namoczenia fasoli przez noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości w świeżej wodzie wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Odsącz fasolę i odstaw ją na bok.

Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż oba składniki na oleju. Dodaj do nich pod koniec posiekany drobno czosnek. Całość przerzuć do garnka z fasolą i postaw na gazie.

Dodaj do fasoli passatę, majeranek, słodką paprykę i gotuj przez około 45 minut, aż sos zgęstnieje i pokryje fasolę. Pod koniec wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego.

Fasolka

Źródło: canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kardamonowy

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy