Smakosze.pl
Fasolka po bretońsku

bhofack2, Getty Images

Jadasz fasolkę po bretońsku? Przyrządzając ją, zawsze pamiętaj o 3 trickach

5 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jeśli fasolka po bretońsku wyjątkowo często pojawia się na twoim stole, warto znać kilka trików, które pozwolą sporządzić ją jeszcze lepiej. Poniżej wyjawiamy jaki rodzaj fasoli jest najlepszy do tego dania, jak zagęścić danie, by miało przy

Fasolka po bretońsku jest daniem bardzo popularnym w Polsce. Dzięki bardzo sycącemu składnikowi, jakim jest fasola, potrawa doskonale nadaje się na obiad po ciężkim dniu pracy. Łatwość przygotowania oraz szybkość dodatkowo wpływa na przystępność i wygodę. 

Jeśli chcesz, aby twoje zdolności kulinarne z każdym dniem zwiększały się, zastosuj się do poniższych porad. Dzięki nim zawładniesz ekspercką wiedzą, na temat fasolki po bretońsku i już nigdy nie ugotujesz jej w zły sposób.

Fasolka po bretońsku

Jej podstawą jest bez dwóch zdań fasola. W tej materii kucharze mają dość sporą dozę swobody, bowiem niewiele rodzajów fasoli nie nadaje się do przygotowania dania. Najczęściej stosuje się fasolę białą, której duże fasolki sprawiają największą frajdę podczas jedzenia.

Można wykorzystać jednak także inne rodzaje, takie jak fasola czarna czy czerwona. Jeśli ktoś nie ma czasu i potrzebuje przygotować posiłek w ekspresowym tempie, może nawet skorzystać z fasoli konserwowej, choć jej smak nie jest tak dobry jak świeżej wersji.

Moczenie fasoli

Podstawa jest generalnie taka sama. Wybrany rodzaj fasoli wsypuje się do dużego naczynia i zalewa wodą. Tak przygotowane jedzenie odkłada się na bok i pozostawia, zazwyczaj na całą noc, w celu namoczenia się. Przy kolejnym punkcie mamy dwie możliwości. 

Jak czytamy na portalu haps.pl, są dwie szkoły. Według jednej fasolkę gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła, żeby stracić jak najmniej cennych składników odżywczych. Według drugiej powinniśmy ją najpierw odcedzić, a następnie zalać świeżą wodą. Dzięki temu mamy uniknąć wzdęć.

Zagęszczanie dania

Często może pojawić się problem zbyt rzadkiej fasolki po bretońsku. Zbyt dużo płynu w proporcji do zasmażki generuje rzadką konsystencję, która nie jest oczekiwana. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, którą każdy może zastosować. 

Wystarczy wszak dodać do gotowej fasolki więcej koncentratu pomidorowego, który zagęści potrawkę. Wraz z koncentratem warto dodać także więcej przypraw, soli oraz cukru, aby zagłuszyć kwaśność przetworzonych pomidorów.

Dzięki powyższym poradom, twoje zdolności kulinarne wzrosły. Jeśli chcesz przeczytać więcej tego typu tekstów, zapoznaj się z poradami jak rozmrażać masło. Tutaj opisaliśmy co się dzieje, gdy spożywa się odgrzewany makaron. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >