Rydze z patelni smażone na maśle
Rydze z patelni smażone na maśle – wersja najprostsza
Kiedy mamy ochotę na szybką przekąskę, a akurat sezon grzybiarski jest w pełni, usmażmy sobie rydze na maśle. Nie musimy mieć do nich nawet specjalnych dodatków. Wystarczy dodatek bagietki lub świeżego chleba, aby smakowały nieziemsko.
undefined
Składniki:
-
200 g rydzów
-
2 łyżki masła
-
2 ząbki czosnku
-
sól
Wykonanie:
Grzyby myjemy i osuszamy. Odcinamy im nóżkę, a kapelusze kroimy na kawałki. Rozpuszczamy na patelni masło i kiedy już będzie gorące, wrzucamy na nie pokrojony na plasterki czosnku. Potem dodajemy do tego rydze i smażymy około 4 minut. Serwujemy z bagietką i dodatkiem białego wina.
undefined
Rydze z patelni smażone na maśle z kopytkami
Rydze z patelni smażone na maśle smakują dobrze nie tylko w towarzystwie wina i bagietki. Jeśli podamy je w towarzystwie kopytek, mogą stać się sycącym i smacznym daniem obiadowym.
undefined
Składniki na smażone rydze:
-
500 g rydzów
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki oleju
-
Sól, pieprz do doprawienia
Składniki na kopytka:
-
600 g ugotowanych ziemniaków
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
szczypta soli
undefined
Na samym początku przygotowujemy rydze. Obieramy je, kroimy nóżki i kapelusze w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy na nim grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach zdejmujemy z patelni.
undefined
Następnie zabieramy się za kopytka. Aby je zrobić, powinniśmy mieć przestudzone, ugotowane wcześniej ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia). Przeciskamy je przez praskę do ziemniaków i na stolnicy mieszamy z mąką, jajkiem oraz solą. Zagniatamy ciasto i patrzymy, czy nie wymaga jeszcze podsypania mąką. Jeśli nie, zlepiamy ciasto w kulkę i odkrawamy z niego kawałki, z których następnie na stolnicy rolujemy długie wałki. Wałki spłaszczamy ręką i przy pomocy noża odkrawamy wałeczki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (od momentu zagotowania i ich wypłynięcia liczymy 3 minuty). Wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
undefined
Rydze z patelni smażone na maśle – panierowane
Rydze smażone na maśle można podawać też w wersji panierowanej. Smakują wtedy jak wegańskie kotlety i pasują do ziemniaków, jako zastępstwo tradycyjnego schabowego.
undefined
Składniki:
-
5 rydzów
-
1 jajko
-
bułka tarta
-
masło
-
sól, pieprz
undefined
Wykonanie:
Rydzom obcinamy ogonki tuż przy kapeluszu, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w bułce i obsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ziemniaczków. Dla smaku posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.
undefined
Rydze z patelni smażone na maśle z makaronem i sosem śmietanowym
Grzyby idealnie łączą się ze śmietaną, a sos śmietanowo-grzybowy to jeden z lepszych dodatków do makaronu. Dzięki połączeniu klusek i rydzowego sosu stworzymy sycące danie bezmięsne, a dorzucając do niego kawałki kurczaka, przyrządzimy prawdziwą ucztę dla mięsożerców.
undefined
Składniki:
-
30 dag rydzów
-
¾ szklanki śmietany 30%
-
2 łyżki masła
-
sól i pieprz do doprawienia (około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu)
Rydze myjemy, osuszamy, odkrawamy nóżki, kroimy na kawałki kapelusz. Potem rozpuszczamy na patelni masło, wrzucamy tam grzyby i smażymy około 6 minut. Dolewamy śmietanę, dodajemy sól, pieprz i podgrzewamy wszystko do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. W wersji dla mięsożerców – smażymy na osobnej patelni kurczaka pokrojonego w kostki i przyprawionego solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy później ze śmietanowo-grzybowym sosem.
undefinedundefinedundefined
Źródło:
https://oryginalnysmak.pl/kopytka-z-rydzami-smazonymi-na-masle/
https://www.kwestiasmaku.com/zielony\_srodek/grzyby/rydze\_z\_patelni/przepis.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-smazone-rydze-w-smietanie-371634