Są pełne kadmu i ołowiu, a wegetarianie jedzą je na potęgę. Unikaj jak ognia
Od dzieciństwa jesteśmy uczeni, że warzywa i owoce to najważniejszy element diety. Jednak sprawa ta ma drugie dno. O ile nie można pozbywać się roślin z jadłospisu, warto dokładniej się im przyglądać.
Warzywa i owoce – podstawa diety
Kilka lat temu piramida żywieniowa, wiszący na ścianie u każdego dietetyka schemat właściwej diety, podwyższyła się o jedno piętro. U podstaw nowej wersji leży ruch, lecz nad nim, bez zmian, znajdują się warzywa i owoce. Mówi się, że jeść je należy w proporcjach ¾ do ¼. Owoce to w końcu głównie cukier, cóż z tego, że naturalny.
Warzywa zaś to zupełnie inna bajka. Źródło witamin i minerałów, ubogie w węglowodany, a często także tłuszcze, za to dostarczające, prócz białka, także błonnika – składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Weganie cenią sobie szczególnie warzywa strączkowe – jedno z najlepszych źródeł białka dla osób, które wyeliminowały z diety mięso.
Metale ciężkie w warzywach i owocach
Jednak nie wszystkie składniki owoców i warzyw są pożądane w naszym organizmie. Choć zalecenie wynikające z piramidy żywienia – jedz dużo produktów roślinnych – pozostaje w mocy, należy uważać na zawarte w nich metale ciężkie. Ich obecność to choroba cywilizacyjna warzyw .
Metale ciężkie, które znajdują się w naszych warzywach pod wpływem zanieczyszczeń, mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Odkładają się w nerkach i wątrobie i prowadzą do uszkodzeń tych narządów. Źle wpływają także na płuca, kości czy układ rozrodczy. Także dla nerek czy trzustki mogą być poważnie rakotwórcze.
Jedz bezpieczne warzywa
Można by tu wskazać zwyczajowych podejrzanych. Z badań Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego sprzed kilku lat wynika lista roślin jadalnych , w których normy metali ciężkich przekroczone są najczęściej. Z 370 próbek różnych produktów do najbardziej zanieczyszczonych należały mrożone truskawki i maliny , mrożona marchewka, świeże buraki i seler czy przetworzone pomidory. Dużo kadmu znajdowano także w suszonych owocach. Co ciekawe, na przykład polskie jabłka wypadły bardzo dobrze na tle zagranicznych , co wyszło w porównaniu z danymi z UE.
Nie znaczy to oczywiście, podkreślmy jeszcze raz, że jedzenie owoców i warzyw jest odradzane. Pamiętajmy jednak, że skażenie ich metalami ciężkimi jest produktem cywilizacyjnym. Dobrze więc szukać upraw oddalonych od miast, gdzie poziom skażenia powietrza i gleby jest wyższy niż poza nimi . Owoce w sklepach powinny być przebadane. Jeśli jednak nie mamy zaufania do dostawcy, przyglądajmy się kupowanym produktom. Do objawów zatrucia kadmem należą brunatne plamy na blaszkach liścia, zaczerwienienia ich żyłek, krótkie korzenie warzyw i poskręcane listki. Nie dotyczy to wszystkich rodzajów skaz na owocach, ale warto pamiętać, że czasem warto omijać brzydkie okazy.
Wypróbuj też przepis na faszerowane kotlety schabowe i rosół po krakowsku .