Mieszam te składniki i nadziewam nimi kotlety. Tak przygotowane schabowe to mistrzostwo świata
Na dzisiejszy obiad przygotuj kotlety schabowe inaczej. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu i na długo zapomną o tych w tradycyjnym wydaniu. Wypróbuj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Farsz wewnątrz mięsa to mistrzostwo świata.
Smaczne kotlety schabowe inaczej
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej tradycyjnych dań. Doceniają je wszyscy, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu w rodzinnym gronie. My również uwielbiamy te kotlety, a ostatnio natrafiliśmy na przepis, który zupełnie odmienił smak tych tradycyjnych.
Kotlety schabowe inaczej przygotuje się w zupełnie inny sposób. W ich wnętrzu znajduje się bowiem pomysłowe i pyszne się nadzienie. O tym, jak je zrobić dowiesz się z dalszej części artykułu.
W Biedronce do reszty już zwariowali. Mleko dostaniesz za darmo, a masło za bezcenCo będzie ci potrzebne?
Składniki na kotlety schabowe inaczej różnią się nieco od tych na tradycyjne. Oczywiście, że istotnym produktem jest mięso, ale do przygotowania tych z przepisu potrzebujesz także twarogu i warzyw. To właśnie takie składniki stworzą ten genialny farsz. O wszystkich dowiesz się więcej, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNI OD KUCHNII, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- smalec
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety schabowe inaczej
Przygotowanie kotletów rozpocznij od przygotowania farszu. Do miski włóż ugotowane ziemniaki oraz twaróg. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do pozostałych składników wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przypraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę.
Mięso dokładnie umyj. Schab pokrój, ale zupełnie inaczej niż zazwyczaj. Podziel go na plastry grubości ok. 3 cm. Przez środek każdego z nich natnij wzdłuż kieszonkę.
Kawałki rozłóż na płasko, a następnie rozbij na cienkie kotlety. Przypraw je pieprzem i solą. W kieszonki powkładaj przygotowany wcześniej farsz.
Kotlety obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozpuść odrobinę smalcu. Kładź na niej kotlety i smaż, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj je ulubionymi dodatkami na obiad, a zadowolą wszystkich.
Sprawdź także, jaka sałatka bije inne na głowę oraz wypróbuj przepis na zachwycającą przekąskę.