Suszenia tych grzybów unikaj za wszelką cenę. Zjesz w tej postaci i zatrucie gotowe
Grzybiarze chętnie ruszają do lasów, by zbierać smaczne leśne okazy. Suszone grzyby są szczególnie cenione. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy gatunek grzyba nadaje się do suszenia. Podpowiadamy, jakie grzyby lepiej spożywać w innej postaci.
Grzyby w naszych lasach
Lato i jesień to pory roku, kiedy odwiedzamy lasy. Znajdziemy w nich rozmaite gatunki grzybów. Uwielbiamy borowiki, kozaki, ale nie pogardzimy też podgrzybkami i maślakami. Grzyby ze smakiem wykorzystujemy w kusi. Gotujemy je, dusimy, ale też suszymy.
Suszone grzyby są szczególnie cenione. Ich smakiem możemy cieszyć się przez okrągły rok. Dodają aromatu sosom, farszom i potrawom wigilijnym. Jednak czy każdy grzyb nadaje się do suszenia? Warto wiedzieć, że nie każdy okaz zebrany w lesie będzie odpowiedni do tego rodzaju obróbki. Może wywołać problemy zdrowotne, a tego przecież nie chcemy.
Wszyscy się śmieją, gdy słyszą nazwę tego ciasta. Po pierwszym kęsie te same osoby proszą o dokładkęJakich grzybów nie suszyć?
Niektóre grzyby nie nadają się do suszenia, bo tracą przez to walory smakowe. Inne mogą stać się szkodliwe ze względu na zawarte w nich szkodliwe związki.
Tak właśnie dzieje się z gąskami zielonymi. Te grzyby zawierają toksyny, które w wyniku suszenia, kumulują się. Niebezpieczne substancje stają się bardziej skoncentrowane i mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Gąski często występują w polskich lasach.
Zaliczane są do grzybów jadalnych i uważane za bardzo smaczne grzyby. Gąski najczęściej się marynuje w occie. Podczas jedzenia gąsek należy na wszelki wypadek zachować umiar.
Lasy Państwowe ostrzegają, że w pewnych warunkach gąska może być szkodliwa dla zdrowia. Natomiast jedzona przez dłuższy czas i w sporych ilościach, może spowodować nawet zatrucia. Ten popularny grzyb można ponadto pomylić z niezwykle groźnym muchomorem sromotnikowym.
Te grzyby przygotuj w inny sposób
Lepiej też nie suszyć maślaków. To bardzo wilgotne grzyby, które trudno podczas suszenia pozbawić całej wody, co może spowodować, że będą pleśniały.
Lepiej też unikać suszenia kurek, rydzów, czy opieniek. Grzyby blaszkowe najlepiej usmażyć. Oczywiście ich suszenie jest możliwe, jednak rządzi się nieco innymi prawami, niż w przypadku prawdziwków czy borowików.
Najlepsze do suszenia będą grzyby o suchym kapeluszu. Warto suszyć podgrzybki, prawdziwki, czy kozaki. Grzyby najpierw trzeba dokładnie oczyścić z ziemi i ściółki. Potem należy pokroić je w plastry i umieścić w suszarce. Do suszenia grzybów nadaje się też piekarnik. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto lepsze niż z cukierni. Podawaliśmy sposób na obiad, który zrobisz dzięki wekowaniu.
Źródło: kobieta.wp.pl, tvn24.pl