Smakosze.pl Przepisy Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu
canva/Stitchik

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

24 września 2022

Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować.

Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.

Przepis na wyborną sałatkę meksykańską

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 mniejsza puszka kukurydzy

  • 1 większa papryka czerwona

  • 1 krótki ogórek szklarniowy

  • 1 mały por

  • 100 g ugotowanego ryżu

  • 30 g majonezu np. wegańskiego

  • 30 g ketchupu, najlepiej domowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić sałatkę meksykańską? Prosta kompozycja zachwyci nawet najbardziej wybrednych

Warzywa z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie. Wrzucamy je do dużej miski, po czym dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Podobnie postępujemy z ogórkiem — nie usuwamy skórki.

Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Sparzamy go wrzątkiem, by był nieco łagodniejszy. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż i mieszamy sałatkę z majonezem i ketchupem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego.

Wskazówka: do sałatki możemy dodać podsmażanego kurczaka, doprawionego ostrą papryką i ziołami. Też będzie pasował, choć i bez niego danie jest pełnowartościowe i sycące.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite sałatki . Koniecznie spróbujcie specjału szwagra — to kolejna świetna alternatywa dla jarzynowej. Być może posmakuje wam również oryginalna sałatka grecka .

Sałatka meksykańska jest pyszna
canva/danielfela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy