Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu
Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować.
Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.
Przepis na wyborną sałatkę meksykańską
Składniki:
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 mniejsza puszka kukurydzy
-
1 większa papryka czerwona
-
1 krótki ogórek szklarniowy
-
1 mały por
-
100 g ugotowanego ryżu
-
30 g majonezu np. wegańskiego
-
30 g ketchupu, najlepiej domowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sałatkę meksykańską? Prosta kompozycja zachwyci nawet najbardziej wybrednych
Warzywa z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie. Wrzucamy je do dużej miski, po czym dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Podobnie postępujemy z ogórkiem — nie usuwamy skórki.
Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Sparzamy go wrzątkiem, by był nieco łagodniejszy. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż i mieszamy sałatkę z majonezem i ketchupem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego.
Wskazówka: do sałatki możemy dodać podsmażanego kurczaka, doprawionego ostrą papryką i ziołami. Też będzie pasował, choć i bez niego danie jest pełnowartościowe i sycące.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite sałatki . Koniecznie spróbujcie specjału szwagra — to kolejna świetna alternatywa dla jarzynowej. Być może posmakuje wam również oryginalna sałatka grecka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
-
Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
-
Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem