Smakosze.pl
Sałatka szwagra na Wielkanoc zdobędzie serca domowników

canva/kostrez

Sałatka Szwagra na Wielkanoc zdobędzie serca domowników. Pyszna i prosta kompozycja

8 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sałatki mogą być zarówno prostą i szybką w przygotowaniu przekąską, jak i przystawką, która może uświetnić różne spotkania. W przypadku specjału szwagra nie będzie inaczej. Podajcie go na wielkanocnym stole, a zasmakuje każdemu, kto go spróbuje i zniknie w mgnieniu oka.

Po sałatki sięgamy przy różnych okazjach. Smakowite i często niemalże błyskawicznie przygotowywane kompozycje skradły serca wielu smakoszy. Jeżeli podobała wam się sałatka szopska czy gyros, specjał szwagra również ma szansę trafić w wasz gust. Połączenie szynki, sera i kalafiora z majonezem i szczypiorkiem jest proste, a mimo to potrafi zachwycić. Spróbujecie?

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą sałatkę szwagra

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 250 g ulubionego sera żółtego

  • 250 g delikatnej szynki

  • 1-2 łyżki majonezu

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy go i kroimy w kostkę, gdy nieco przestygnie. Szynkę i ser, również rozdrabniamy na niewielkie sześciany.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Dodajemy majonez i doprawiamy specjał solą oraz pieprzem. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Posypujemy nim wierzch sałatki. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli nie lubicie szczypiorku, zastąpi go koperkiem. Też będzie pasował i doda specjałowi lekkości.

  • Do sałatki możecie z powodzeniem dodać pomidora czy paprykę, jeśli akurat macie je pod ręką. Sprawią, że kompozycja będzie bardziej kolorowa i bogatsza w smaki.

Pokrojony w kostkę ser sprawdzi się w sałatkach

Pokrojony w kostkę ser sprawdzi się w sałatkach

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >