Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka Szwagra na Wielkanoc zdobędzie serca domowników. Pyszna i prosta kompozycja

Sałatka Szwagra na Wielkanoc zdobędzie serca domowników. Pyszna i prosta kompozycja

Sałatka szwagra na Wielkanoc zdobędzie serca domowników
canva/kostrez

Sałatki mogą być zarówno prostą i szybką w przygotowaniu przekąską, jak i przystawką, która może uświetnić różne spotkania. W przypadku specjału szwagra nie będzie inaczej. Podajcie go na wielkanocnym stole, a zasmakuje każdemu, kto go spróbuje i zniknie w mgnieniu oka.

Po sałatki sięgamy przy różnych okazjach. Smakowite i często niemalże błyskawicznie przygotowywane kompozycje skradły serca wielu smakoszy. Jeżeli podobała wam się sałatka szopska czy gyros, specjał szwagra również ma szansę trafić w wasz gust. Połączenie szynki, sera i kalafiora z majonezem i szczypiorkiem jest proste, a mimo to potrafi zachwycić. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą sałatkę szwagra

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 250 g ulubionego sera żółtego

  • 250 g delikatnej szynki

  • 1-2 łyżki majonezu

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy go i kroimy w kostkę, gdy nieco przestygnie. Szynkę i ser, również rozdrabniamy na niewielkie sześciany.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Dodajemy majonez i doprawiamy specjał solą oraz pieprzem. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Posypujemy nim wierzch sałatki. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli nie lubicie szczypiorku, zastąpi go koperkiem. Też będzie pasował i doda specjałowi lekkości.

  • Do sałatki możecie z powodzeniem dodać pomidora czy paprykę, jeśli akurat macie je pod ręką. Sprawią, że kompozycja będzie bardziej kolorowa i bogatsza w smaki.

Pokrojony w kostkę ser sprawdzi się w sałatkach
Pokrojony w kostkę ser sprawdzi się w sałatkach

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram