Smakosze.pl
Sałatka halloumi ananas

pixabay.com

Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Lato i wiosna to pory roku, w których lubimy jeść lżejsze potrawy ze świeżych składników. W tym okresie sałatki sprawdzają się doskonale. Przy użyciu świeżych, sezonowych produktów, obiad w postaci sałatki nie może się nie udać. By nasycić głód i jednocześnie wciąż czuć się lekko, świetnie sprawdzi się sałatka z serem halloumi i ananasem.

Co to jest ser halloumi?

Mimo, że w Polsce spożywanie wszelkiego rodzaju serów, jest powszechne, wciąż są gatunki, które choć są już popularne w restauracjach, w polskich domach pojawiają się znacznie rzadziej. Jednym z przykładów z pewnością może być ser halloumi. Ser halloumi oryginalnie wywodzi się z Cypru i jest tam niezwykle popularnym gatunkiem sera. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego koziego i krowiego. Zaliczany jest do serów półtwardych i może być spożywany zarówno na surowo, jak i smażony lub grillowany. 

Cena sera halloumi

Ser halloumi można coraz częściej spotkać na polskich półkach sklepowych. Cena nie jest tak zatrważająca, jak mogłoby się wydawać. W zależności od miejsca zakupu za opakowanie 250 gram zapłacimy od 11 do 24 zł. Sera halloumi należy szukać na dziale z produktami greckimi, jeśli taki jest wydzielony.

Jakie właściwości ma ser halloumi?

Ser halloumi może stanowić świetny zamiennik dla innych serów, z uwagi na fakt, że nie jest tłusty, sprawdzi się dla osób dbających o linię lub ograniczających spożycie tłuszczów. Ser halloumi stanowi źródło fosforu, wapnia, potasu i magnezu, które są niezbędne, by organizm funkcjonował prawidłowo.

Zastosowania sera halloumi

Ser halloumi może być świetnym substytutem dla mięsa lub jajek w obiedzie. Usmażony lub grillowany sprawdzi się doskonale w towarzystwie warzyw np. w sałatce. Ser halloumi ma to do siebie, że nie topi się wystawiony na działanie podwyższonej temperatury, po grillowaniu będzie więc ładnie przyrumieniony, a nie rozpłynie się na talerzu. Jest też niezwykle smaczny po obtoczeniu go w panierce z bułki tartej, może stanowić świetną alternatywę dla kotleta w wydaniu wegetariańskim. Można dodać go również do pizz lub zapiekanek, upieczony nie rozpłynie się na pizzy. Równie dobrze ser halloumi smakuje także na zimno, można zjeść go standardowo, na kanapce albo wyłożyć w desce serów z dodatkiem oliwek. 

Sałatka z serem halloumi i ananasem – składniki

  • ok. 220 g sera halloumi ( w zależności od opakowania)

  • kilka plastrów świeżego ananasa

  • 1 opakowanie roszponki

  • garść orzechów włoskich (można użyć również innych orzechów np. nerkowca)

  • 1 łyżka miodu

  • 5 łyżek oliwy

  • cytryna

  • sól, pieprz

Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem przygotowanie

  • Ser halloumi pokroić na plasterki o szerokości około 1 cm

  • Około ⅓ ananasa pokroić na kawałki

  • Rozgrzać patelnię grillową i podprażyć na niej orzechy, następnie zdjąć je z patelni

  • Na tę samą patelnię wlać odrobinę oliwy i poczekać chwilę, aż nieco się podgrzeje, a następnie wyłożyć na nią paski sera halloumi i grillować z obu stron, aż będzie wyraźnie zarumieniony

  • Po ściągnięciu sera z patelni, położyć na nią pokrojonego wcześniej ananasa i również grillować, przez około 4 minuty

  • Roszponkę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze, następnie położyć na niej zgrillowanego ananasa, ser halloumi i posypać orzechami

  • W miseczce wymieszać 1 łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, oliwę, dodać soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polać przygotowaną sałatkę.

Jeśli chcesz, aby sałatka miała jeszcze bardziej orzeźwiający smak, możesz dodać do niej ziarenek granatu oraz listki świeżej mięty. Jeśli nie lubisz roszponki, użyj innej sałaty lub miksu sałat, który akurat masz w domu. Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, z powodzeniem możesz każdy ze składników podsmażyć na zwykłej patelni nieco skropionej olejem. Jeśli lubisz dodatek owoców w sałatce, w tym przypadku świetnie sprawdzą się pokrojone na ćwiartki truskawki lub kawałki arbuza.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >