Sałatka z ogórków kiszonych z obłędnym sosem
Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę lub podać do obiadu. Gdy jednak zrobisz z nich kolorową sałatkę zamienią się w pyszny dodatek. Polecamy ciekawą sałatkę z kiszonych ogórków, której smaku dodaje obłędny sos.
Kiszony ogórek potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jest składnikiem np. tradycyjnej sałatki jarzynowej, której dodaje wyrazu. Lecz kiszeniak dobrze komponuje się nie tylko z warzywami korzeniowymi. W sałatkach można go łączyć np. z burakiem, konserwowym groszkiem, cebulą. My zestawiliśmy go z pomidorem i wyjątkowym, miodowo-musztardowym sosem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych z obłędnym sosem
Składniki:
-
5-6 ogórków kiszonych
-
grono pomidorków koktajlowych
-
2 dymki
-
2 łyżki zielonych oliwek
-
ząbek czosnku
-
natka pietruszki
-
pół cytryny
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka musztardy
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z ogórków kiszonych
Kiszone ogórki pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Cebulki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorkiem.
Rozdronione składniki umieść w salaterce. Dodaj oliwki, posiekany ząbek czosnku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sok z cytryny wyciśnij do słoiczka. Dodaj miód , musztardę i oliwę z oliwek. Zakręć słoik, energicznie nim potrząsając wymieszaj sos.
Sałatkę oprósz solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem, od razu podawaj. Sałatka idealnie pasuje do dań mięsnych.
Źródło zdjęcie: canva/dianazh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: akademiasmaku