Smakosze.pl
Ogórki kiszone

canva.com/peredniankina, Getty Images

Ogórki kiszone inaczej - z dodatkiem igieł sosnowych

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszone ogórki w klasycznej wersji zna każdy - można je jednak jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy dodać do słoików kilka gałązek igieł sosnowych. Dzięki nim po otwarciu kiszonki czuć zapach lasu iglastego, a same ogórki będą znacznie bardziej jędrne i świeże.

Kiszone ogórki są jednym z dóbr kulturowych Polski. Uwielbiamy zajadać się nimi przy każdej możliwej okazji. Dużego słoja nie może zabraknąć na grillu, urodzinach czy chociażby hucznym weselu.

Choć wiele osób woli kupować gotowe kiszeniaki w sklepach spożywczych, niektórzy preferują samodzielne kiszenie. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać do nich niecodzienny składnik.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z igłami sosnowymi

Ogórki kiszone same w sobie są dobrodziejstwem prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych. Można znaleźć w nich wiele witamin, minerałów i probiotyków, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Wrzucenie igieł sosnowych dodatkowo poprawia pozytywny wpływ ogórków na ciało człowieka. Igły wykazują bowiem działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, co ułatwia rozprawianie się z patogenami.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

CZYTAJ DALEJ

Przy częstym przyjmowaniu produktów z igłami sosny można zauważyć również działanie pozwalające na wykrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, a także rozkurczowe.

Poprawiony i wzmocniony smak

Igły sosnowe w kiszonych ogórkach to nie tylko korzyści zdrowotne. Wrzucając kilka małych gałązek, odczujemy znaczną różnicę w smaku, aromacie oraz fakturze ukiszonych warzyw.

Dzięki nim ogórki nabiorą leśnego, orzeźwiającego smaku i zapachu, co doskonale współgrać może z najróżniejszymi mięsami, szczególnie pieczonym schabem oraz kurczakiem.

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Dodatkowo kiszonka z dodatkiem igieł zyska na jędrności i soczystości oraz znacznie dłużej zachowa kruchość i świeżość. Jeśli nie chcesz odczuć dużej różnicy w smaku, do każdego słoika wrzuć jedynie kilka pojedynczych igieł.

Ogórki kiszone

Źródło: canva.com/vivoo, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kopytka

Porady

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >

Porady

Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >