Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?
Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.
Co robić, żeby ogórki kiszone były twarde?
Po pierwsze powinniśmy unikać kiszenia zbyt dużych warzyw. Najlepiej, gdy postawimy na te średniej wielkości, które nie mają zbyt twardych nasion. Warto sięgać przede wszystkim po ogórki ze sprawdzonego źródła.
Nie zapomnij o dokładnym umyciu oraz namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, aby zachowały swoją jędrność.
Warto również skorzystać z odpowiedniego przepisu. Wiele osób uważa, że kluczowe jest dodanie do naszej kiszonki kawałku korzenia chrzanu. To on wpłynie na ich jędrność oraz twardość. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać kisząc ogórki?
Jak przygotować zalewę do kiszonych ogórków?
Podstawą jest odpowiednie przygotowanie zalewy do kiszonych ogórków. Aby ją przygotować, musimy sięgnąć po wodę, sól oraz przyprawy. Przyjmuje się, że idealna proporcja to jedna łyżka soli na litr wody.
Aby sól dobrze rozpuściła się w zalewie, woda powinna być ciepła. Ciasno ułożone w słoikach ogórki powinny być w całości pokryte zalewą.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków?
Poza samymi ogórkami powinniśmy również zwrócić uwagę na stan naszych słoików. Zarówno one, jak i nakrętki nie powinny mieć rdzawych nalotów, ponieważ żelazo może powodować gnicie ogórków.
undefined
źródło: garneczki/ lokalny rolnik