Smakosze.pl Przepisy Sałatkę kijowską mogłbym jeść na okrągło. To najlepsza sałatka warstwowa, jaka istnieje
fot. youtube.com/obzarciuch

Sałatkę kijowską mogłbym jeść na okrągło. To najlepsza sałatka warstwowa, jaka istnieje

2 października 2024

Sałatka kijowska to jedno z prostych dań, które łatwo przygotować z wyprzedzeniem, kiedy spodziewamy się gości. Jest delikatna w smaku i składa się z łatwo dostępnych produktów. Posłuży też jako lunch do pracy, więc można przygotować jej nieco więcej.

Sałatka kijowska

Sałatki warstwowe to doskonały sposób na treściwe danie , które dodatkowo świetnie wygląda na imprezowym stole i dobrze się przechowuje. Wariant sałatki po kijowsku przykryty warstwą startego żółtka spełnia wszystkie te wymogi. Tuńczyk i jajka sprawiają, że jest to smaczne danie bogate w białko.

Na międzynarodowej scenie gastronomicznej z całego Kijowa najlepiej znany jest kurczak w stylu de volaille. Jednak także ta sałatka występuje pod nazwą kijowskiej lub po kijowsku . Jej pochodzenie nie jest dobrze udokumentowane – być może, podobnie jak słynne drobiowe danie, pochodzi z któregoś z luksusowych kijowskich hoteli?

sos do sałatki
fot. youtube.com/obzarciuch
Zmieniłem przepis na naleśniki i wyszły obłędnie pyszne. Zamiast mleka wlałem ten napój

Pyszna sałatka

Choć dziedzictwem kuchni radzieckiej jest rozpowszechnienie i ujednolicenie dań narodów Republik Sowieckich, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak powinna wyglądać sałatka po kijowsku. Ukraińcy promują wersję drobiową z jabłkiem i orzechami . Nasz przepis jest dość popularny w Polsce. Ilustracje pochodzą z kanału Obżarciuch, który pokazuje podobny.

Składniki

  • 150 g żółtego sera
  • 5 jajek
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g zamrożonego masła
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1 cebula
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g majonezu
  • 20 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Sałatka warstwowa z jajkiem

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu oddzielamy białka od żółtek . Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z solą w misce, a następnie odstawiamy.

Składniki – masło, białka, żółtka i ser – ścieramy na tarce o grubych okach, nie mieszając. Majonez mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na dno miski – dla efektu najlepiej przezroczystej – wykładamy warstwę białek. Na nią wykładamy ser żółty, a następnie połowę rozdrobnionego tuńczyka.

Tę warstwę przykrywamy cebulą i smarujemy sosem jogurtowym. Na niego wykładamy masło, resztę tuńczyka, i znów smarujemy sosem. Sałatkę przykrywamy warstwą żółtek i odstawiamy na dwie godziny do lodówki .

Wypróbuj też przepisy na szarlotkę na kruchym cieście i pierogi z dynią .

jajka na sałatkę
fot. youtube.com/obzarciuch
Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu
Polacy chętnie kupują, a to najgorsze możliwe mięso. Omijaj najszerszym łukiem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy