Sałatkę kijowską mogłbym jeść na okrągło. To najlepsza sałatka warstwowa, jaka istnieje
Sałatka kijowska to jedno z prostych dań, które łatwo przygotować z wyprzedzeniem, kiedy spodziewamy się gości. Jest delikatna w smaku i składa się z łatwo dostępnych produktów. Posłuży też jako lunch do pracy, więc można przygotować jej nieco więcej.
Sałatka kijowska
Sałatki warstwowe to doskonały sposób na treściwe danie , które dodatkowo świetnie wygląda na imprezowym stole i dobrze się przechowuje. Wariant sałatki po kijowsku przykryty warstwą startego żółtka spełnia wszystkie te wymogi. Tuńczyk i jajka sprawiają, że jest to smaczne danie bogate w białko.
Na międzynarodowej scenie gastronomicznej z całego Kijowa najlepiej znany jest kurczak w stylu de volaille. Jednak także ta sałatka występuje pod nazwą kijowskiej lub po kijowsku . Jej pochodzenie nie jest dobrze udokumentowane – być może, podobnie jak słynne drobiowe danie, pochodzi z któregoś z luksusowych kijowskich hoteli?
Pyszna sałatka
Choć dziedzictwem kuchni radzieckiej jest rozpowszechnienie i ujednolicenie dań narodów Republik Sowieckich, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak powinna wyglądać sałatka po kijowsku. Ukraińcy promują wersję drobiową z jabłkiem i orzechami . Nasz przepis jest dość popularny w Polsce. Ilustracje pochodzą z kanału Obżarciuch, który pokazuje podobny.
Składniki
- 150 g żółtego sera
- 5 jajek
- 150 g żółtego sera
- 100 g zamrożonego masła
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1 cebula
- 150 g jogurtu greckiego
- 50 g majonezu
- 20 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Sałatka warstwowa z jajkiem
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu oddzielamy białka od żółtek . Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z solą w misce, a następnie odstawiamy.
Składniki – masło, białka, żółtka i ser – ścieramy na tarce o grubych okach, nie mieszając. Majonez mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dno miski – dla efektu najlepiej przezroczystej – wykładamy warstwę białek. Na nią wykładamy ser żółty, a następnie połowę rozdrobnionego tuńczyka.
Tę warstwę przykrywamy cebulą i smarujemy sosem jogurtowym. Na niego wykładamy masło, resztę tuńczyka, i znów smarujemy sosem. Sałatkę przykrywamy warstwą żółtek i odstawiamy na dwie godziny do lodówki .
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę na kruchym cieście i pierogi z dynią .