Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na szarlotkę mam z zeszytu babci. Bez tego jednego dodatku ciasto nie wyjdzie jak trzeba
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.10.2024 14:50

Przepis na szarlotkę mam z zeszytu babci. Bez tego jednego dodatku ciasto nie wyjdzie jak trzeba

szarlotka
Fot. Shutterstock/Levente Naghi

Rzadko dziś stosowany dodatek do ciasta kruchego sprawia, że w pełni zasługuje ono na swoją nazwę. Kremowa szarlotka na takiej bazie to doskonały jesienny deser. Składnik może zaskakiwać, ale warto dodać go do uwielbianego jesiennego wypieku. Tak robiła moja babcia, a jej szarlotka smakowała obłędnie.

Szarlotka ze smalcem

Kuchnia podlega modowym przemianom i dziś wyraźnie widoczne jest, jak niektóre składniki stają się modne, a inne odchodzą do lamusa. Wiele nowoczesnych kucharek do tych drugich produktów zalicza smalec – częściej pewnie stosowany przez nasze babcie niż dzisiejsze gospodynie domowe. Jednak nie ma powodu, by odsyłać ten produkt w zapomnienie.

To prawda, że kucharki sprzed wieku miały ograniczony dostęp do oliwy z pierwszego tłoczenia. Jednak to niejedyny powód, by sięgać po smalec. Nie dość, że dodaje on naszym potrawom niezwykłego posmaku. Wpływa także dobrze na konsystencję kruchego ciasta.

smalec.jpg
Fot. Canva/milanfoto
Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to mało

Kruche ciasto na smalcu

Kruche ciasto z dodatkiem smalcu jest po prostu… bardziej kruche. Odpowiada za to inny skład tego tłuszczu od masła. Smalec rozpuszcza się także w wyższej temperaturze, przez co łatwiej mieszać go z mąką. Najlepiej łączyć masło ze smalcem w proporcji pół na pół.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 550 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 100 g smalcu
  • 150 g cukru
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 5 g żelatyny

Pieczony jabłecznik

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W kostkę kroimy zimny smalec oraz masło, odkładając 20 g tego ostatniego do smażenia jabłek. Siekamy mąkę z tłuszczem.

Dodajemy cukier biały i waniliowy, jajko i żółtka. Do wgłębienia w masie nalewamy 50 ml zimnej wody. Zagniatamy na gładkie, sprężyste ciasto. Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a jabłka obieramy i kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle, aż będą miękkie, ale ciągle zwarte. Dodajemy dżem i żelatynę i podgrzewamy, aż ta ostatnia się rozpuści.

Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na połowy. Obie rozwałkowujemy tak, by pokrywały blachę z rantem. Jedno z nich układamy na blasze, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Na gorące ciasto nakładamy jabłkowy farsz. Rozsmarowujemy równo i nakrywamy drugim plackiem ciasta. Ten także nakłuwamy i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ciasto wyjmujemy niezwłocznie z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z dynią i kabaczek z papryką w słodko-kwaśnej zalewie.

pieczona szarlotka