Przepis na szarlotkę mam z zeszytu babci. Bez tego jednego dodatku ciasto nie wyjdzie jak trzeba
Rzadko dziś stosowany dodatek do ciasta kruchego sprawia, że w pełni zasługuje ono na swoją nazwę. Kremowa szarlotka na takiej bazie to doskonały jesienny deser. Składnik może zaskakiwać, ale warto dodać go do uwielbianego jesiennego wypieku. Tak robiła moja babcia, a jej szarlotka smakowała obłędnie.
Szarlotka ze smalcem
Kuchnia podlega modowym przemianom i dziś wyraźnie widoczne jest, jak niektóre składniki stają się modne, a inne odchodzą do lamusa. Wiele nowoczesnych kucharek do tych drugich produktów zalicza smalec – częściej pewnie stosowany przez nasze babcie niż dzisiejsze gospodynie domowe. Jednak nie ma powodu, by odsyłać ten produkt w zapomnienie.
To prawda, że kucharki sprzed wieku miały ograniczony dostęp do oliwy z pierwszego tłoczenia. Jednak to niejedyny powód, by sięgać po smalec. Nie dość, że dodaje on naszym potrawom niezwykłego posmaku. Wpływa także dobrze na konsystencję kruchego ciasta.
Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to małoKruche ciasto na smalcu
Kruche ciasto z dodatkiem smalcu jest po prostu… bardziej kruche. Odpowiada za to inny skład tego tłuszczu od masła. Smalec rozpuszcza się także w wyższej temperaturze, przez co łatwiej mieszać go z mąką. Najlepiej łączyć masło ze smalcem w proporcji pół na pół.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 550 g mąki krupczatki
- 120 g masła
- 100 g smalcu
- 150 g cukru
- 1 jajko + 3 żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 5 g żelatyny
Pieczony jabłecznik
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W kostkę kroimy zimny smalec oraz masło, odkładając 20 g tego ostatniego do smażenia jabłek. Siekamy mąkę z tłuszczem.
Dodajemy cukier biały i waniliowy, jajko i żółtka. Do wgłębienia w masie nalewamy 50 ml zimnej wody. Zagniatamy na gładkie, sprężyste ciasto. Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a jabłka obieramy i kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle, aż będą miękkie, ale ciągle zwarte. Dodajemy dżem i żelatynę i podgrzewamy, aż ta ostatnia się rozpuści.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na połowy. Obie rozwałkowujemy tak, by pokrywały blachę z rantem. Jedno z nich układamy na blasze, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Na gorące ciasto nakładamy jabłkowy farsz. Rozsmarowujemy równo i nakrywamy drugim plackiem ciasta. Ten także nakłuwamy i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ciasto wyjmujemy niezwłocznie z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z dynią i kabaczek z papryką w słodko-kwaśnej zalewie.