Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.10.2024 18:28

Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu

placki ziemniaczane
Fot. Canva

Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. Z tym przepisem to ulubione danie przygotujesz zupełnie w inny sposób. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób. 

Te placki ziemniaczane nie mają sobie równych

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubi placków ziemniaczanych. Niezależnie od tego, czy te chrupiące placki podasz ze śmietaną i cukrem, czy z mięsnym sosem zawsze smakują doskonale. Okazuje się, że można przygotować je bez tarcia ziemniaków, co znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie.

Tarcie zastąpisz wyciskaniem ugotowanych ziemniaków. Dzięki temu nie tylko szybciej przygotujesz placki ziemniaczane, ale też poprawisz ich smak. Zyskają delikatniejszą i bardziej kremową konsystencję. Wypróbuj ten patent, a rodzina będzie chciała jeść tylko te przygotowane w ten sposób. 

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Szakaly

Ziemniaki i składniki na placki ziemniaczane

Jak wiadomo, placki składają się z ziemniaków. Nie inaczej jest i w tym wypadku. Oprócz warzywa potrzebne będę także inne składniki. Przede wszystkim mąka oraz przyprawy, które nadadzą plackom wyjątkowego smaku. Niezbędne produkty i ich dokładne proporcje poznasz, sprawdzając listę poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a placki ziemniaczane wyjdą doskonałe. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść odrobinę masła i zeszklij na nim cebulę. Przełóż ją do ziemniaków i wsyp obie mąki. Wbij jajko, a całość przypraw solą i pieprzem. 

Składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj i formuj na niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienią na złoty kolor. Placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. 

ziemniaczane.jpg
Fot. Canva/Rome2015