Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. Z tym przepisem to ulubione danie przygotujesz zupełnie w inny sposób. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób.
Te placki ziemniaczane nie mają sobie równych
Nie ma chyba nikogo, kto nie lubi placków ziemniaczanych. Niezależnie od tego, czy te chrupiące placki podasz ze śmietaną i cukrem, czy z mięsnym sosem zawsze smakują doskonale. Okazuje się, że można przygotować je bez tarcia ziemniaków, co znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie.
Tarcie zastąpisz wyciskaniem ugotowanych ziemniaków. Dzięki temu nie tylko szybciej przygotujesz placki ziemniaczane, ale też poprawisz ich smak. Zyskają delikatniejszą i bardziej kremową konsystencję. Wypróbuj ten patent, a rodzina będzie chciała jeść tylko te przygotowane w ten sposób.
Ziemniaki i składniki na placki ziemniaczane
Jak wiadomo, placki składają się z ziemniaków. Nie inaczej jest i w tym wypadku. Oprócz warzywa potrzebne będę także inne składniki. Przede wszystkim mąka oraz przyprawy, które nadadzą plackom wyjątkowego smaku. Niezbędne produkty i ich dokładne proporcje poznasz, sprawdzając listę poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a placki ziemniaczane wyjdą doskonałe.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- masło
- pieprz
- sól
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść odrobinę masła i zeszklij na nim cebulę. Przełóż ją do ziemniaków i wsyp obie mąki. Wbij jajko, a całość przypraw solą i pieprzem.
Składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj i formuj na niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienią na złoty kolor. Placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.